Транспортът на бъдещето е електрически и в това вече нямаме никакво съмнение. И не говорим само за този по суша, но и по въздух. Вече видяхме прототипите на не едно и две въздушни таксита, задвижвани на ток, както и на самолети с батерии, вместо двигатели.

Airlander 10 - огромният пътнически самолет от ново поколение

Дирижабълът от бъдещето, който се задвижва на ток и хелий

Съвсем ново преживяване

А поредната приятна изненада идва от Rolls-Royce - марка, известна с луксозните си автомобили от висок клас. Но тя е и един от основните конкуренти в тепърва развиващия се бранш на електрическия въздушен транспорт. А заявката, която даде, е повече от силна.

Преди дни бе проведен първият успешен полет на електрическия самолет Spirit of Innovation, с който успя да постави цели три рекорда. Тестът продължи 11 минути, през които летателният апарат успя да достигне максимална скорост от 623,46 км/ч, което е с 212 км/ч повече от предишното най-добро постижение.

Изцяло електрическият самолет подобри и най-бързото време за изкачване до 3000 метра с 60 секунди, с време от 202 секунди. Освен това постигна скорост от 531 км/ч на височина 15 км, която е много по-висока от предишния рекорд. Данните вече са предадени на Международната авиационна федерация за потвърждение.

Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce Уорън Ийст заяви, че успехът им е нов етап по пътя към постигане на въглеродна неутралност на въздушния транспорт. От компанията поясняват, че в момента електрическият самолет може да лети повече от 30 минути с едно зареждане. Но в бъдеще планират подобрения, с които да изминава до 160 км.

Spirit of Innovation се захранва от 400 kW електрическо задвижване и акумулаторна батерия с голяма мощност, съдържаща 6 480 клетки. Тя е достатъчно голяма, за да зареди 7500 смартфона.

Системата в самолета позволява на витлата да се въртят с 2200 оборота в минута, което е няколко пъти по-бързо от центрофугата на перална машина. Той разполага и с термична защита, изработена от португалски корк, който се използва и при бутилирането на вина, предава Daily Mail.

Venus Aerospace, хиперзвуковият самолет Mach 12 и колко ще продължава полетът от Лос Анджелис до Токио

Самолетът, който ще стига от Лос Анджелис до Токио за един час

Бъдещето е тук

В изявлението си от Rolls-Royce казват още: "Освен зашеметяващо техническо постижение, проектът и световните рекорди предоставиха важни данни за нашите бъдещи електрически енергийни и задвижващи системи за изцяло електрическа градска въздушна мобилност и хибридно-електрически самолети". И вече нямаме търпение за това бъдеще.