В края на годината винаги е време за равносметки. Обръщайки поглед към науката и нейните постижения през 2019 г., нашето любопитство предизвика списъкът с новооткритите растения и животни.

Техният брой за 2019 г. е 71. Сред тях има 17 риби, 15 влечуги, осем цъфтящи растения, шест морни охлюва, пет паякообразни, четири змиорки, три мравки, две оси, мъхове, корали и гущери.

Те са открити във всички точки на планетата - от най-дълбоките морски дълбини до най-горещи пустини. През пет континента и три океана учените откриват невиждани досега форми на живот.

Рибата с котешки очи

Източник: Facebook / Uzay Bilim ve Teknoloji

Рибата с котешки очи

Едно от най-интересните открития на учените е рибата Уаканда, кръстена на измислената държава от филма на Marvel "Черната пантера". Тя е дълга едва шест сантиметра, но има много красива окраска.

Снимка 458892

Източник: Facebook / Scienmag.com

Среща се на дълбочина 60 метра под повърхността на океана край бреговете на Танзания. Открита е от учени от Сидни в т.нар. "зона на здрача", която е много слабо осветена и пълна с коралови рифове. Там риби е трудно да бъдат открити. А новооткритата е изследвана под микроскоп, за да се докаже, че е различен вид от своите събратя, срещащи се в този район.

Морските охлюви са други интересни създания, от които са открити нови шест вида за последните 12 месеца. Те представляват интерес за науката заради това, че имат навика да имитират цветовете на останалите морски създания в обкръжението си.

Снимка 458893

Източник: iStock

В хърватски пещери пък е открито прозрачно, осемкрако създание, получило името Lola konavoka. 

Снимка 458894

Източник: Facebook / Martinus C Hoevenaar

Рядкото цъфтящо растение с бели цветове Trembleya altoparaisensis е най-интересното научно откритие сред растенията за 2019 г. Неговото откриване се оказва трудна задача, защото то постоянно се движи.

Снимка 458895

Източник: Facebook / Martinus C Hoevenaar

Тези движения на растения са обусловени от климатичните промени, които ги карат да търсят по-добри условия на живот, пише Daily Mail.