В края на миналата година беше обявен краткият списък с номинираните за "Автомобил на годината" в Европа. Днес, 26 февруари, на автомобилния салон в Женева беше обявен и големият победител.

World Car of the Year Award и седемте автомобила, които ще се борят за автомобил на годината

Ето кой може да стане автомобил на годината

Седем кандидати в борба за отличието

След като журито, съставено от 58 автомобилни журналисти от 22 страни, е гласувало, се оказва, че най-много точки отиват при Renault Scenic E-Tech

Scenic E-Tech е над всички свои конкуренти с 329 точки, като за да спечели приза за "Автомобил на годината" в Европа, оставя зад себе си BMW 5 Series с 308 точки.

На трето място остава Peugeot 3008 със 197 точки, а зад него е Kia EV9 със 190 точки. На пето място се класира Volvo EX30 със 168 точки, а шести остава BYD Seal със 131 точки. На последна позиция е Toyota C-HR със 127 точки - единствената кола, която не се предлага в пълна електрическа версия.

Основните критерии за оценяване на автомобилите са: дизайн, комфорт, безопасност, икономичност, управление и обща изправност, производителност, функционалност, общи екологични изисквания, удовлетворение на водача и цена, напомня Autocar.

Представянето на Scenic E-Tech е голяма победа за Renault, защото това е седмият автомобил на компанията, който печели наградата за "Автомобил на годината" в Европа. Преди това отличието е връчвано на Renault 16 (1966 г.), Renault 9 (1982 г.), Clio (1991 г.), Scenic (1997 г.), Megane (2003 г.) и Clio (2006 г.).

Renault E-Tech - кои са трите средноразмерни кросоувъра на французите и какви са разликите между тях

Arkana, Megane или Austral - какви са разликите и кое си струва да изберем

Мек хибрид, пълен хибрид и чист електромобил - трите концепции на Renault за компактен кросоувър

Renault Scenic E-Tech е разработен на платформата AmpR и може да се похвали с до 625 км автономен пробег на електричество (според WLTP).