Когато една смела идея се получи майсторски от първия път, може и да е било по щастлива случайност. Но не такъв е случаят с фестивала "Реките на града". Миналата година той дебютира съвсем успешно в Русе, а тази се завръща за второто си, още по-мащабно издание.

Кея под Вития мост и този път ще е негова "сцена". Там цели три дни - 27, 28 и 29 май, ще има концерти, спортни мероприятия, уроци по танци, срещи с международни артисти, както и шанс творците в Русе да развият, доразвият и демонстрират своите работи и проекти.

Всичко започва днес, 27 май, в 18:30 ч. с местните рокаджии от "Послепис". Партито ще продължи в стила на So 90's Alternative и DJ Groovy George. В 20:30 ч. ни чака огнено шоу.

Снимка 575540

Източник: Фестивал “Реките на града”, Русе

В събота, 28 май, обръщаме внимание на открития урок по степ аеробика от 11 ч. и на концерта на "Керана и космонавтите" от 20:30 ч. А неделя е ден за игри, познати от риалити формати по телевизията - всички, желаещи да се включат, ще бъдат предизвикани от ентусиастите от "Арената - предел на възможностите". В 19:30 ч. пък започва открит урок по суинг танци.

Ученици променят града си

За втора поредна година архитектурната намеса под Вития мост променя облика на Кея, като създава условия русенци да прекарват там повече време с разнообразни занимания. Тя е създадена по идея на ученици от седем русенски гимназии.

Учениците са и движещата сила на проекта - и на теория, и на практика. Всъщност, рамо до рамо с членовете на Колективът, те вземат активно участие и в построяването на всичко около Кея. Така в пространството под Вития мост се появяват кътовете за отдих, озеленяването и сянката, разбира се.

Снимка 575539

Източник: Фестивал “Реките на града”, Русе

И всичко се случва с естествени материали, които се използват повторно всяка година. За посетителите на фестивала има места за сядане и за групови занимания. Те ще могат да споделят и своите идеи за развитие на речния бряг в Русе чрез интерактивна скулптура.

Снимка 575538

Източник: Фестивал “Реките на града”, Русе

А най-хубавото е, че архитектурната намеса ще остане и след края на фестивала. Така до края на септември жители и посетители на град Русе ще могат да се включат в културни и спортни събития, да ходят на лятно кино, театър, ще има DJ сетове, концерти и обучения за младежи.

Всички събития на фестивала "Реките на града" Русе този уикенд, но и до края на лятото, ще са с вход свободен.