Климатичните промени са факт и продължителните жеги и проливните дъждове, придружени с гръмотевични бурии, са все по-често явление.

Климатичните промени, горите и ключовото им значение за спиране на процесите

Това ли е решението на климатичните промени

Доколко е ефективно и приложимо

Природните бедствия за жалост са все по-често явление, а според доклад на ООН за последните 50 години те са се увеличили цели пет пъти, което няма как да не ни тревожи.

От данни на Световната метеорологична организация става ясно, че повече от  11 000 бедствия са се случили в световен мащаб. Те са отнели животите на около два милиона души.

Снимка 539460

Източник: iStock

Материалните щети пък са в размер на над три трилиона долара. От доклада също така става ясно, че бедствия, свързани с метеорологични, климатични или водни опасности, се случват средно всеки ден през последните 50 години, пише People.

Най-стряскащото е, че заради климатичните промени природните бедствия се очаква да станат все по-често явление. Отново според Световната метеорологична организация 44% от бедствията са били свързани с наводнения.

Снимка 500282

Източник: iStock

35% са от бури, а в това число се включват и ураганите. И под 10% заради високи температури и горски пожари. Най-смъртоносното бедствие до момента е сушата в Етиопия, която е взела живота на 650 000 души.

Глобалното затопляне, климатичните промени, Арктика и необичайните гръмотевични бури

Гръмотевичните бури, които озадачиха метеоролозите

Как обясняват необичайното явление

На второ място по този показател остава буря в Бангладеш, след която 577 232 души са загубили живота си.