Плодовете са една от най-здравословните храни, които освен всичко ни помагат и да се хидратираме. В допълнение към хидратирането, те осигуряват голямо разнообразие от витамини и минерали.

Ацерола (94%)

Според класацията на плодовете с най-много течност, публикувана от Министерството на земеделието на Съединените щати, ацеролата съдържа най-много вода, надминавайки всички други известни плодове и зеленчуци.

Това е вид, подобен на череша, но не е пряко свързан с нея, макар че когато първите европейски заселници откриват ацеролата, я наричат "черешка", заради приликите с формата. Тялото на ацеролата обаче е разделено на три сегмента, а вътрешността  ѝ е оранжева и с вкус, подобен на ябълка.

Снимка 376717

Източник: iStock

Този американски плод има високо съдържание на витамин С - 20 пъти по-голямо от това на портокалите. В допълнение ацеролата снабдява организма с витамин А, флавоноиди, витамин В1, В6 и минерали като магнезий, желязо, фосфор, калций и калий.

Пъпеш (91.85%)

Високото съдържание на вода прави този плод силно препоръчителен естествен диуретик. Помага за предотвратяване на риска от сърдечносъдови заболявания, благодарение на високия си принос на бета-каротин. Оранжевите пъпеши са антиканцерогенни и също така помагат за свеждане до минимум на ефектите от дегенеративни заболявания.

Снимка 307447

Източник: iStock

Пъпешът съдържа калий, витамин С и провитамин А. Има малко калории и е с много по-ниско съдържание на захар от много други плодове. Пъпешът обикновено е подходящ за консумация дори при хора с алергии към зеленчуци или цитрусови плодове.

Круша (91.50%)

Има повече от 30 разновидности круша, в зависимост от сезона, към който принадлежат. Всеки от тях е с различна текстура, вкус и цвят.

Снимка 236061

Източник: iStock

Крушите съдържат много малко калории - само 53 на 100 грама и са богати на витамини А, С, В1, В2 и ВЗ. Освен това откриваме в крушата и много минерали, като калций, калий, фосфор, мед и магнезий. А също и фибри, които благоприятстват храносмилането и ни помагат да се борим със запека.

Диня (91.45%)

Две големи порции диня се равняват на чаша вода. Динята е освежаващо и апетитно средство за хидратиране през лятото.

Снимка 307448

Източник: iStock

Подобно на пъпеша, динята се смята за антикарциногенна, макар и в по-малка степен. В нейния случай заради съдържанието на ликопен - антиоксидант, който помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, простата, белия дроб и панкреаса. Мекият и освежаващ вкус на динята е идеален за приготвяне на сокове, сладоледи и сорбета.

Ягода (91%)

Снимка 376715

Източник: iStock

Всички плодове с високо съдържание на вода имат много малко калории. Такъв е случаят и с ягодите, които освен това са богати на фибри и следователно спомагат за регулиране на чревния транзит. Те също така осигуряват много калий, лимонена киселина и витамин С.