Племето Баяо, познати като морските цигани, са номадски малайски народ, който живее във водата от векове, предимно в океана между Филипините, Малайзия и Индонезия.

Баяо обитават бараки или ръчно изработени лодки във водата, носейки всичко необходимо със себе си, включително прибори за готвене, керосинови лампи, храна, вода и дори растения. Те идват на брега само за да търгуват или да поправят своите лодки.

Снимка 405851

Източник: iStock

Племето се изхранва главно чрез подводен риболов. Понякога се гмуркат на дълбочина до 30 метра, за да ловуват групери, перли и морски краставици - ежедневна дейност, която често води до спукване на тъпанчетата на ушите на много от номадите още в ранна възраст.

Снимка 405847

Източник: iStock

Хората от Баяо се срещат с постоянна опасност, което позволява на малцина от тях да живеят до старини. Много от тях се осакатяват или умират от декомпресионно заболяване. Това се случва, когато се гмуркат на голяма дълбочина и след това се издигат на повърхността, преди да позволят на телата им да свикнат с налягането.

Снимка 405850

Източник: iStock

Животът в морето обаче става все по-труден през последните години, тъй като Баяо злоупотребяват с риболова. Те изкарват прехраната си, като продават групери и наполеонови зеленушки на риболовните компании в Хонконг.

По време на Втората световна война войниците показват на номадите как да ловуват с динамит. Разрушителните техники на риболов, които Баяо усвояват и използват обаче, влошава хабитата на много от рибите. 

Снимка 405848

Източник: iStock

От известно време Баяо ловуват и с калиев цианид - химикал, който зашеметява рибата. Това им позволява да я продават жива на пазара в Хонгконг, но и сериозно уврежда кораловите рифове.

Хонконгските компании искат да получат рибата жива, за да могат да я инжектират със стероиди и да я запазят жива. Живите риби са сред най-търсените стоки в азиатските ресторанти.

Снимка 405852

Източник: iStock

Така в опитите си да задоволят търговските нужди, Баяо бавно губят своята култура. Правителствените програми принуждават много от тях да живеят на сушата, защото заради непрекъснатото пресичане на международните граници на своите лодки, се конфронтират с много правителства.

Снимка 405849

Източник: iStock

Според Business Insider, щом сегашното поколение Баяо умре, няма да има следващо, което да живее в морето. През последните години младежите от племето напускат лодките в търсене на работа в градовете, веднага след като станат достатъчно големи.

Снимка 405845

Източник: iStock

Има известна надежда, че жизненият стандарт на Баяо ще се подобри. През последните години Световният фонд за опазване на природата се опитва да създаде работещи програми за устойчивост на племето.