От векове всякакви видове люти чушки се използват за лекарство за най-разнообразни състояния - от лечение на открити рани и анестезия до подобряване на храносмилането. Съставката, която трябва да им повлияе, е капсаицинът.

Люти чушки, киселинен рефлукс, киселини и още неприятности от пикантните зеленчуци

Кога да не припарваме до лютите чушки

И какви са нежеланите ефекти

Смята се, че лютото вещество е активен компонент за справянето с много проблеми, като например с обикновената настинка. Можем ли наистина да се излекуваме с пикантна храна? Простият отговор е "не".

Настинките се причиняват от вируси, а капсаицинът не може да се справя с вируси, твърди неврологът Фредерика Дженовезе от Monell Chemical Senses Center. Но пък лютите храни могат да облекчат отчасти състоянието ни.

Снимка 604793

Източник: iStock

Когато ядем нещо много люто, носът ни започва да тече - състояние, известно като вкусов ринит. Причината е, че езикът ни възприема лютото с рецептори, които пращат сигнали към мозъка ни за нещо супер горещо.

Затова и се потим, очите ни се насълзяват и носът ни тече, когато ядем нещо люто - тялото ни се опитва да се охлади. Дженовезе обаче не е сигурна дали винаги пикантната храна ще успее да отпуши носа ни или ще се случи обратното, казва тя пред Inverse.

Снимка 356885

Източник: iStock

Затова пък лютото действа и като болкоуспокояващо, защото кара нервната ни система да се "съсредоточи" върху усещането за нещо горещо и да забрави за болезненото гърло. С две думи - купа пикантна храна може и да не излекува настинката ни, но поне няма да й навреди.