Някои работници полагат големи усилия, за да скрият тайните пътувания от шефовете си. Но служителите на полската компания PhotoAid не трябва да се притесняват. Компанията, която помага на пътниците да направят свои собствени паспортни снимки у дома, позволява на своите служители да останат безплатно в апартамент в Испания - при условие че работят, докато са там.

Офисът, личните вещи, домът и нещата, в тях, които съдържат повече микроби и от тоалетната чиния

Нещата, по-мръсни и от тоалетната чиния

Които докосваме всеки ден

Апартаментът е в Тенерифе, най-големият от испанските Канарски острови - архипелаг западно от Мароко. Служителите могат да останат до три седмици наведнъж и могат да посещават толкова пъти в годината, колкото пожелаят, стига в апартамента да има място, което зависи от търсенето на други служители.

Компанията възстановява и повече от половината от самолетните билети на служителите, до 1000 полски злоти (246 долара), веднъж годишно. Полетите от Варшава до Тенерифе обикновено започват от около 150 долара за шестчасов директен полет.

Снимка 643357

Източник: iStock

Компанията започва да наема апартамента в столицата на Тенерифе, Санта Круз де Тенерифе, през лятото на 2022 г. като начин да създаде добри взаимоотношения сред своите служители, всички от които работят дистанционно, казва съоснователят Рафал Млодзки.

Как функционира почивката, докато работиш

"PhotoAid е малка компания с млада работна сила, така че повечето служители нямат деца", разказва Млодзки. Но тези, които имат, са склонни да се групират и да използват предимството през летните месеци, когато училищата са затворени. Ако служителите искат да доведат и своите партньори, компанията преглежда всеки отделен случай и дава по тяхна преценка "зелена светлина", като до момента никой не е срещал отказ.

Офисът, работното място и кое е най-доброто разположение за бюрото ни

Кое е най-доброто работно място в офиса

Ново проучване дава точен отговор

Служителите трябва да спазват няколко правила, като например протокола за настаняване и напускане. Трябва да качват снимка на апартамента при пристигане, след което да направят същото при напускане, за да покажат на следващата група служители в какво състояние са го оставили.

При пристигането на служителите също се възлага задача за козметично почистване на мястото, но компанията наема чистач за основно почистване. Въпреки че пиенето на вино на балкона и разговорите през нощта са редовни явления, служителите нямат право да пият през работно време.

Снимка 643356

Източник: iStock

Млодзки коментира пред CNBC Travel, че хората, които работят за него, обичат да посещават Тенерифе с колеги със споделени интереси. Например, скорошна група спортува заедно в свободното си време, докато друга група ходи на концерти след работа.

Около 50 от 143-те служители на PhotoAid вече са отсядали в апартамента на Тенерифе, като много от тях се срещат лично със своите колеги за първи път именно по време на престоя си там.

Илон Мъск, Twitter и как милиардерът превърна централния офис на компанията в хотел за служителите

Как Илон Мъск превърна централата на Twitter в хотел

Нарушава ли закона милиардерът

"Една от причините да решим да отворим този офис беше възможността да предложим най-доброто обучение в света за старши членове на екипа. Присъединилите се не само са много развълнувани, но и опознават по-добре компанията и тяхната роля в нея", кава Млодзки.

Апартаментът

Що се отнася до апартаментът, той е площ от 3200 квадратни метра гледа към пристанището на Санта Крус де Тенерифе. Разполага с три спални, просторна всекидневна с настолни игри, два балкона и малка фитнес зала. Има и осем работни места с високоскоростен интернет, компютърни монитори и ергономични столове.

Снимка 303223

Източник: iStock

В съседство до офиса-апартамент има пекарна за пресен хляб, а в непосредствена близост са ресторанти, барове, винарни и барове, специализирани в испански вермут.

Как реагират служителите

Александра Старомийска, която работи като специалист по дигитални връзки с обществеността в компанията, остава в апартамента две седмици през май, заедно с колега от екипа си. Тя признава, че е била много по-продуктивна през този период. "Ставах по-рано, за да приключа по-рано и да имам повече време за плаж, докато през уикендите разглеждах града и околностите. След тези няколко седмици "работа" там, бях заредила батериите и се чувствах като нова", признава служителката.

Снимка 643358

Източник: iStock

Испанският апартамент често се споменава в проучванията за удовлетвореността на служителите. "Когато набираме персонал, това е привлекателно предимство, на което кандидатите винаги реагират положително", казва Млодзки. Ние сме склонни да се съгласим, защото офис на морето, винаги е отлична идея.