Колкото и странно да ни изглежда, дори и пералнята машина, се нуждае от "пране" от време на време. Ето и защо.

Първо, редовната поддръжка на пералните машини помага да предотвратим натрупването на плесен, прах, мръсотия и сапун, които причиняват неприятни миризми и са вредни за здравето. Почистването е особено важно за машини с предно зареждане, тъй като гуменото уплътнение около вратата често остава мокро. Затова и е препоръчително след пране да използваме памучна кърпа, за да изсушим вътрешността на вратата и нейното гумено уплътнение.

Също така е хубаво да държим за известно време вратата на пералнята отворена, за да може въздухът да циркулира и да я изсуши добре.

Снимка 485487

Източник: iStock

Независимо какъв тип пералня имаме, веднъж на три месеца трябва да я пускаме празна (без дрехи) с гореща вода и една чаша кислородна белина, за да се почисти и освежи вътрешността на машината.

Кислородната белина е екологична и безопасна алтернатива на хлорната. За разлика от обикновената белина, кислородната не отделя токсични изпарения и не замърсява околната среда. Има същото силно почистващо действие, но не е опасна за здравето като традиционната, чиято основна съставка е натриевия хипохлорид.

Пералнята, тоалетната чиния и какво е общото помежду им

Какво е общото между пералнята и тоалетната чиния

За едни бактерии става въпрос

Ако все пак не можем да си намерим кислородна белина, има и други начини за правилно почистване на пералнята, за да предотвратим натрупването на гъбички и мръсотия.

Снимка 485484

Източник: iStock

Оцетът и содата за хляб са невероятни естествени почистващи препарати и могат безопасно да се използват в нашата пералня. Сипваме литър бял оцет и чаша сода за хляб, настройваме в режим на почистване и пускаме пералнята. След това повтаряме процеса отново просто вода, за да премахнем всички остатъци от замърсявания. Оцетът и содата за хляб няма да почистят така добре, както и кислородната белина, но все пак ще ни свършат добра работа.

Клебсиела окситока, бактериите в пералнята и колко опасни са те

Колко бактерии има в пералнята ни

Плюс няколко практически съвета

Трябва да оставим вратата отворена след почистване, за да изсъхне добре вътрешността на машината и уплътнението на вратата.

Много нови перални машини с висока ефективност имат режим на почистване, предназначен за едновременно измиване и пране с помощта на специална таблетка или течност за почистване. По този начин хем дрехите се перат, хем машината се чисти.

Снимка 485485

Източник: iStock

Често забравяме, но обикновено много мръсно става и отделението, в което слагаме прах за пране и омекотител, затова от време на време е хубаво да му отделяме внимание и да го почистваме, като го измиваме старателно на мивката.

Дъската за рязане, пералнята, дистанционното - това ли са най-мръсните предмети вкъщи

Най-мръсните предмети вкъщи

Милиони бактерии и микроорганизми, за които не си даваме сметка