От 1999 г. насам предстоящата година минава под знака на определен цвят, благодарение на Института Pantone. Всяка година е белязана от цвят, който най-добре да предаде енергията й, както и ценностите, от които точно в този момент има нужда човечеството.

Viva Magenta и какъв е цветът на 2023-а според институт Pantone

Кой е цветът на 2023 г.

Институт Pantone го обяви преди часове

Цветът на 2024 г. беше обявен преди часове и се нарича Peach Fuzz или прасковен мъх. Това е топъл нежен нюанс между розово и оранжево, който трябва да носи усещането за мир и спокойствие.

"Минаваме през много сътресения в живота в момента и имаме нужда от цвят, който ни успокоява", каза специалистът по цветовете на Pantone Леатрис Айсман.

"Това е топъл и уютен нюанс. Такъв, който можем да докоснем. Смятаме, че в момент като този тактилността е важна - да докосваме други хора и да ги събираме в домовете си."

Снимка 645283

Източник: GettyImages

Ако погледнем колекциите на дизайнерите за сезон пролет-лято 2024, ще видим, че бледият прасковен цвят присъства в много от тях - Balmain, Alaia, Patou, Missoni (заглавната снимка), Jil Sander, Kiko Kostadinov.

Снимка 645281

Източник: GettyImages

Летрис Айсман обаче пояснява, че процесът по определянето на цвета на годината е обратен - той се избира след натрупване на образи, идеи и тепърва напъпващи тенденции в интериорния дизайн, модата, поп културата и човешката психология.

Снимка 645282

Източник: GettyImages

"Прасковеното за нас е носталгичен цвят. По-често го свързваме с жените, но напоследък е адаптирано и често се появява и в мъжкия гардероб. Смятам, че това говори за това колко актуален цвят е", допълва още Айсман пред CNN.