Пасаж дю Гоа е път, който свързва континенталната част на Франция с остров Ноармутие.

Път като път, ще си кажем, но истината е, че в него има нещо необикновено. И то се крие във факта, че оттук може да се мине само два пъти на ден.

След отлив - когато е и точното време за преминаване, Пасаж дю Гоа е достъпен за движение в продължение само на няколко часа. През останалото време пътят е под водата, която понякога достига до четири метра дълбочина.

Пасаж дю Гоа е естествената връзка между сушата и остров Ноармутие от много години. През 1840 г. бил построен специален павиран път, който позволява движението на коне и на каруци, а по-късно с помощта на специални съоръжения, той е бил и асфалтиран.

В момента шосето е с дължина 4.5 километра и въпреки рисковете, по него се минава активно всеки ден.

Голямата опасност на Пасаж дю Гоа се крие във факта, че приливите идват много бързо. Затова и преминаването по него не е никак лесна работа. Има предупредителни знаци, обръщащи внимание, че лесно може да попаднем в плен на прииждащата вода, която залива сушата буквално за няколко минути.

Именно затова на определено място е издигната и специална кула, където евентуално да се покатерим и спасим, ако приливът ни застигне.

Проблемът е по-голям, когато сме с кола - ако дойде приливът, докато шофираме, определено няма да сме в безопасност. Не всички обаче успяват да напуснат пътя бързо и навреме, пишат от Life Globe.