Добри новини за бащите, а и за майките във Франция - от лятото на 2021 г. мъжете, станали родители, ще имат право на 28 дни платен отпуск. В момента отпускът по бащинство е 14 дни - ден по-малко от полагащият се такъв на бащите в България.

Снимка 505067

Източник: iStock

"Няма причина да смятаме, че само майката трябва да полага грижи, когато се роди дете," обоснова промяната президентът Макрон. Според няколко различни изследвания, две от които на Университета Бол Стейт и на Университета на Охайо, децата имат по-здрави връзки с бащите си, ако те са били поне две седмици с тях непоследствено след раждането.

Ползването на отпуск по бащинство все още известна стигма в обществото, което приема, че мъжът губи статуса си, ако се занимава с "женски" дейности като родителството. Страстен защитник на отпуска по бащинство и активната роля на бащата е Алексис Оханян.

Снимка 482657

Източник: GettyImages

Съпругът на Серина Уилямс и основател на Reddit използва четири месеца платен отпуск след раждането на детето им. "Да покажеш на служителите си мъже, че са по-малко мъже, защото са решили да прекарат време със семейството си след раждането на дете, е не само изключително глупаво, но и много остаряло схващане," цитират Оханян във Vogue.