Да живееш в голям град има своите положителни страни, и те не са една или две. Има обаче и немалко недостатъци. Един от тях е по-замърсеният въздух заради наличието на много автомобили.

Бишъп Рок - това ли е най-малкият остров в света

Колко малък е най-малкият остров в света

Ето къде се намира

Но по света има места, където превозно средство на четири колела не е стъпвало. Образно казано, разбира се. Гръцкият остров Хидра е едно от малкото места по света, на които не можем да видим автомобили - защото са забранени.

Естествено, прави се изключение за пожарни коли и линейки, които могат да се движат свободно из острова, без да попадат в трафик. Това обаче повдига големия въпрос с какво тогава се придвижват жителите на острова и неговите посетители.

Снимка 631835

Източник: iStock

Отговорът е доста лесен - с помощта на мулета, магарета или по-малки коне. Остров Хидра към момента се населява от около 2500 души, пише CNN. А още на пристанището, слизайки от ферибота, всеки посетител ще бъде приветстван от нечифтокопитния си превоз.

Снимка 631834

Източник: iStock

Използването на коне и магарета за превоз на острова датира още от XVIII и XIX век. Като през XX век, когато колите започват да навлизат в Гърция, остров Хидра остава изолиран от тази тенденция заради скалистите си и предимно неравни терени. И така до днес жителите на Хидра предпочитат да се придвижват с магарета, вместо да преправят инфраструктурата на острова.

Хариет Джарман, която притежава бизнес за конни преходи на острова, смята, че Хидра буквално те връща назад във времето. И това е нещо хубаво, защото според нея хората така живеят една идея по-спокойно.

Снимка 631833

Източник: iStock

Джарман се влюбва в острова преди 24 години, когато го посещава заедно с майка си с цел екскурзия. Точно тогава решава да се премести там. Около 10 години по-късно обаче заради икономическата криза, налегнала Гърция, е изправена пред угрозата да се раздели с верния си кон.

Остров Elliðaey - домът на самотната къща в света и на тъпоклюните кайри

Къде се намира островът с най-самотната къща в света

И защо изобщо е била построена

Точно тогава ѝ хрумва да създаде бизнеса си с коне, предназначени за преход и превоз из острова. Смелостта се отплаща и в момента компанията ѝ притежава цели 12 коня, с които туристите могат да обикалят из Хидра. Дори София Лорен се влюбва в острова, когато през 1957 г. снима там филма Boy on a Dolphin.