Санторини е особено красиво място, причудливо и невероятно привлекателно. Наводнената калдера - образувание, получено при сриване на кратера на вулкана навътре, в самия него - е създадена от експлозия на вулкана Колумбо преди около три хилядолетия.

Санторини, подводният вулкан Колумбо и засечената магмена дейност в една от камерите му

Неподозираната заплаха, надвиснала над Санторини

Колко опасен може да е туризмът на острова

Така полумесец от черни и червени скали се спуска към потопения вулкан, а два тлеещи кратера се озовават в дълбокото синьо море. А в скалите са "издълбани" красиви бяло-сини уютни къщи. Тази гледка е превърнала Санторини в една от най-разпознаваемите дестинации в света.

В продължение на седем месеца в годината на този малък остров се стичат круизни кораби, яхти, младоженци и любители на романтиката. Привлечени са от многобройните лозови насаждения, малките селища, древните руини и мистични параклиси - всичко, което предлага поглед към един по-спокоен и лежерен начин на живот.

Снимка 631636

Източник: iStock

И въпреки тълпите, Санторини все още има силата да възхищава и изненадва - особено ако знаем как да избегнем туристическия поток.

Повечето хора прекарват едва броени дни на острова, или дори няколко часа, когато някой от огромните круизни кораби, акустира край него. Те пазаруват във столицата Фира, разхождате се из малкото красиво селце Оя, или правят винен тур, след което се отправят към следваща дестинация.

Но Санторини заслужава по-дълъг престой, поне от 4-5 дни, което ще даде възможност на човек да се запознае с древната история, археология, да се наслади на архитектурата, храната и да погледа залеза с чаша местно вино в ръка.

Снимка 631637

Източник: iStock

Защото Санторини е известен със своите залези. Романтиката в него струи отвсякъде - цяла индустрия се е развила около сватбените тържества и медените месеци, които младоженците и влюбените прекарват по залез слънце около калдерата.

Романтично и авантюристично преживяване е обиколката с каяк покрай известните Червен и Бял плаж, гмуркане из морските пещери и възможността да се видят отблизо зашеметяващите образувания от лава.

4 гръцки острова, които задължително да посетим

4 гръцки острова, които задължително да посетим

Романтика, приключения и още нещо...

За любителите на риболова пък има редица начини да се отдадат на любимото си хоби. При това не само с въдици, но и с традиционните мрежи, използвани все още от местни рибари, пише Condе Nast Traveler.