В месеца на Черния петък и началото на голямото пазаруване за Коледа, онлайн покупките се превръщат във водеща тема за разговор. Докато за някои те са просто удобна възможност да закупят изгодно нещо желано, за други се превръщат във фикс идея.

Добре знаем теорията за шопинга като лекарство. Но психиатри и психолози имат нова теория - че необмислените онлайн покупки са по-скоро наркотик и препоръчват да се впишат като заболяване в Международната класификация на заболяванията.

Под психичното разтройство, наречено buying-shopping disorder (BSD), трябва да разбираме невъзможността да контролираме своето желание за покупки, като те в по-голямата си част са необмислени, непланирани и ненужни.

Снимка 453149

Източник: iStock

А зависимостта да ги правим отново и отново е като тази към наркотиците и алкохола например. В основата й стои отделянето на хормона допамин, който влияе директно върху центровете на удоволствие в мозъка.

Той ни окуражава да посягаме към бутона "купи" все по-често, за да изпитаме това приятно усещане, без да се замисляме за последиците. А те могат да бъдат сериозни, засягайки работата ни, връзките, емоциите и най-вече финансите, пише Daily Mail.

Снимка 453150

Източник: iStock

Според психолози, това психично разтройство засяга около 5% от хората, като най-податливи са младите. Отделянето на зависимостта от необмислени онлайн покупки като конкретно заболяване води след себе си и нуждата за откриване на правилното й лечение.

На този етап това е терапия за конкретизиране на причините, които ни карат да харчим все повече и повече за неща, от които нямаме нужда.

Бърнаутът, Световната здравна организация и какво трябва да знаем за заболяването

Бърнаутът официално е болест

Ето как да познаем, че страдаме от него

Още през ХХ век започва да се говори за ониоманията - непреодолима необходимост за пазаруване, която се нарежда го хазарта и злоупотребата с алкохол и наркотици, имайки сходен ефект върху мозъка. С днешната онлайн епоха обаче нещата все по-често излизат извън контрол и са необходими навременни мерки.