Признаваме си, че сме от онзи тип хора, които обичат дрехите им да са мекички и да ухаят хубаво, затова и винаги перем с омекотител.

Оказва се обаче, че има някои материи, за които по-препоръчително е да не използваме такъв. Или поне ако искаме да ги запазим здрави за по-дълъг период от време.

Кърпите за баня

Снимка 440052

Източник: iStock

Най-ценното качество на хавлиите е способността им да абсорбират влагата. Когато ползваме омекотител обаче, той образува много тънък слой на повърхността на тъканта, който пречи на попиването. Това води до захабяване на кърпите, които започват и да миришат лошо.

Дъждобраните

Дъждобраните са направени от много специална материя, чийто външен слой не позволява на водата да проникне навътре. Омекотяването на подобна материя обаче, води до загуба на способността ѝ да не пропуска влагата.

Спортните дрехи

Снимка 386836

Източник: iStock

Повечето спортни дрехи са направени от изкуствени материи, благодарение на които не само по-лесно се абсорбира потта, но и по-бързо съхне самата материя. Омекотителят обаче е основният виновник това качество на спортните дрехи да се понижи, което води до по-трудно сушене и повече неприятни миризми.

Огнеустойчив текстил

От огнеустойчив текстил се правят не само различни работни облекла, но и много от детските пижами. Омекотителят обаче успява да увреди и него, защото съсипва защитния слой на тъканта.

Микрофибър

Снимка 440053

Източник: iStock

Всички домакини вкъщи разполагаме с няколко микрофибърни кърпи, които непрекъснато ползваме, заради способността им да задържат прах във влакната си. След като приключим с почистването обаче първата ни работа е да ги сложим в пералнята и да ги изперем с омекотител, за да миришат на хубаво.

Прахът за пране, течният перилен препарат и кой да изберем

Прах или течен перилен препарат да изберем

Плюсове и минуси на двата варианта

Оказва се обаче, че омекотителят съсипва тяхната повърхност, подобно на кърпите за баня, и ги прави практически неефективни, разкриват от Reader's Digest.