През есента на миналата година Илон Мъск представи подробности за мозъчните импланти, които компанията му Neuralink разработва. А в последното си интервю милиардерът потвърди, че моментът, в който ще ги видим, е по-близо, отколкото очаквахме.

Neuralink, Илон Мъск и как милиардерът ще лекува шизофрения и аутизъм с мозъчни импланти

Илон Мъск намери лек за шизофрения и аутизъм

Милиардерът срещу медицината

В разговор с Джо Роган в неговия подкаст The Joe Rogan Experience, Мъск обяви, че се очаква имплантите да са готови до една година. Така мечтата му да свърже човешкия мозък с изкуствен интелект е на път да се превърне в реалност.

Мозъчните импланти все още не са тествани върху човек, но предприемачът е обнадежден, че това е напълно възможно да се случи в рамките на следващите месеци. През февруари Мъск ни информира, че първоначалният дизайн на импланта е бил подобрен и очевидно работата по него продължава с пълни сили.

Джаджата е голяма 2.5 см, горе-долу колкото дисплея на един смарт часовник. Нейната основна задача е възстановяване на нервните импулси в мозъчната кора, за да могат да се поправят грешки в дейността на мозъка и да могат хората "да бъдат нормални".

Той смята, че имплантът може да промени изцяло и начина, по който хората си комуникират и взаимодействат. Милиардерът е категоричен, че има много малък риск от отхвърляне.

Снимка 478637

Източник: Twitter / Aral Balkan

Мъск дава и малко разяснения относно процеса за поставяне на имплантите. За целта е необходимо отстраняване на малка част от черепа, за да могат специално обучен неврохирургичен робот да вкара електродите в мозъка и да свърже чипа имплант с части от него. След процедурата дупката се зашива и остава малък, почти незабележим белег.

Компанията Neuralink e основана през 2016 г. именно с тази цел - възстановяване на сетивните и двигателните функции и лечение на различни неврологични разтройства.

Доволен от първоначалните резултати, Мъск крои планове в следващите 25 години да направи възможно и създаването на "пълен мозъчен интерфейс", резултат от симбиозата между човешки мозък и изкуствен интелект.

А на критиките, че иска да превърне хората в киборги, милиардерът има готов отговор - че ние вече сме такива, защото без смартфона или лаптопа си се чувстваме сякаш ни липсва някой крайник. Неговата идея е просто да подобри и улесни връзката между човек и устройство, като ги направи едно цяло.