Гласуването на закона в Алабама, правещ абортите незаконни, без значение дали бременността е плод на изнасилване или инцест, определено разбуни духовете в САЩ.

Последваха редица протести на граждани, а против закона се застъпиха и много известни личности. В щата Джорджия, който е съседен на Алабама, също обмислят приемането на такъв закон.

Това обаче може да се окаже пагубно за икономиката, защото над 100 актьори подписаха петиция, с която заявяват, че ако това се случи, те няма да участват във филми, които се снимат на територията на щата. Сред тях са Софи Търнър, Патрик Адамс, Натали Портман, Бри Ларсън, Бен Стилър, Шон Пен, Сара Полсън, София Буш, Марк Ръфало, Оливия Уайлд и други.

От Netflix също заявиха, че ако законът бъде приет, ще преустановят инвестициите си в Джорджия. Стрийминг платформата снима доста от продукциите си на територията на щата, а сред тях е и Stranger Things. В Джорджия снимат и други големи студия като Disney.

Netflix, Disney+ и защо акциите на стрийминг платформата отчетоха спад

Disney+ вече променя играта (поне за Netflix)

Удар под кръста за Netflix

Точно там са заснети и голяма част от филмите от киновслената на Marvel. Disney също обявиха, че ще спрат работата си там, ако законът бъде прокаран. Към Netflix и Disney се присъединиха WarnerMedia, AMC Networks, NBCUniversal, CBS Corp. и Showtime, които също заплашиха, че няма да работят в щата, пише Bloomberg.

Емили Ратайковски, Алабама, законът за абортите и защо моделът е срещу него

Голият протест на Емили Ратайковкси

Емрата не е съгласна със закона, забраняващ абортите в Алабама

За 2018 г. 455 телевизионни продукции и филми са заснети в щата, от които в икономиката на Джоджия са влезли около 9.5 милиарда долара. Над 92 000 работни места пък са осигурени от опериращите там студия и са били платени над 4.6 милиарда долара за заплати.