Свръхзвуковите пътнически самолети Конкорд, които летяха до 2003 г., бяха истинско чудо в авиацията. А сега, близо две десетилетия след пенсионирането им, NASA ни запознава с техния наследник - X-59 QueSST.

Rolls-Royce, Spirit of Innovation и това ли е най-бързият електрически самолет

Колко бърз е най-бързият изцяло електрически самолет

Бъдеще на скорост

Космическата агенция на САЩ от години работи по проект за създаване на ново поколение тихи свръхзвукови самолети и изглежда напредъкът е голям. От там се похвалиха, че са завършили успешно тестовете на умален модел в аеродинамичен тунел. А до края на годината са планирани и опити с пълноразмерна летателна машина с дължина 28.7 м и размах на крилата от девет метра.

X-59 QueSST, известен и като "сина на Конкорд", все още е в процес на създаване от NASA и аерокосмическата компания Lockheed Martin. Той е проектиран да се движи със скорост, по-бърза от тази на звука - 1770 км/ч. Тя ще му позволи да изминава разстоянието между Лондон и Ню Йорк по въздух за само три часа.

Двигателят е разположен в горната част на самолета с идеята да произвежда по-малко шум от своя предшественик Конкорд. Дългият малко над девет метра нос на летателната машина също е проектиран специално с цел да минимизира ударните вълни, предизвикани от движението на въздушните частици, предава Daily Mail.

От NASA искат новият свръхзвуков самолет да се движи без така характерния за предишните "звуков бум", който възникват при "счупване" на звуковата бариера и развиване на скорост, по-висока от тази на звука. Засега проведените тестове в тунел показват задоволителни резултати в тази посока. Е, шум отново ще има, но далеч по-тих - наподобяващ далечен гръм, обясняват от агенцията.

Airlander 10 - огромният пътнически самолет от ново поколение

Дирижабълът от бъдещето, който се задвижва на ток и хелий

Съвсем ново преживяване

Ако първоначалните тестове на X-59 QueSST преминат успешно, следващите ще се проведат над населени райони, като жителите ще бъдат помолени да оценят звука, който създават самолетите. А дали и кога свръхзвуковите летателни машини ще започнат да изпълняват пътнически полети, предстои да разберем.