Първата и най-важна стъпка към заселването на Луната е откритието, че на нея има вода. Това е от съществено значение за възможността на естествения спътник на Земята да се развива каквато и да било форма на живот.

NASA, Nokia и защо ще бъде изградена 4G мрежа на Луната

Ясно е кой ще изгради 4G мрежа на Луната

Защото NASA така иска

А новото откритие, което NASA оповести преди дни, дава надежди, че скоро и тези космически планове ще станат реалност.

Според американската агенция, вода на Луната има. Това е първото официално потвърждение, затова и е толкова важно.

Подробностите обаче също не са никак маловажни. Водата е под формата на лед и е скрита в малки "джобове" под повърхността на спътника на Земята. Според изследователите, напълно е възможно там да се крият цели 40 хиляди квадратни километра водни залежи.

Снимка 502739

Източник: iStock

В тази част на Луната, която винаги остава неогрята от Слънцето, водата си остава под формата на лед. Тя обаче се среща и под формата на уникални молекули, различни от тези на Земята, и в останалата част от повърхността на небесното тяло. Именно това е и най-важното откритие в случая.

Все още няма категорична позиция дали водните залежи са се формирали на Луната или са били донесени от други части на Космоса чрез комети или слънчеви ветрове например.

NASA, Джим Брайдънстайн и защо е нужен атомен реактор на Луната

Някой възнамерява да остане задълго на Луната

А крайната цел май е Марс

Но какъвто и да е случаят, откритието дава надежда, че поне първоначално мисиите на спътника на Земята ще могат да продължават по-дълго, ако се открие начин водните молекули да се превръщат във вода и кислород, предава Daily Mail.