Винаги сме знаели, че рано или късно фантастичните филми ще станат реалност. И тази реалност е все по-близо до нас. Съвсем скоро научихме, че Nokia ще изгради работеща 4G мрежа. на Луната.

NASA, Nokia и защо ще бъде изградена 4G мрежа на Луната

Ясно е кой ще изгради 4G мрежа на Луната

Защото NASA така иска

А сега вече знаем, че ще бъде създадена и енергосистема с използването на атомна енергия, която е необходима, за да могат хората да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята.

"Ние възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго". Това са думи на директора на NASA Джим Брайдънстайн, по време на видеоконференция във връзка с подписването на меморандум за сътрудничество с Министерството на енергетиката на САЩ.

Снимка 501619

Източник: GettyImages

"Това означава, че ще ни трябва атомна енергия и атомна енергосистема. Радваме се на сътрудничеството с Министерството на енергетиката за създаване на енергосистема за използване на атомна енергия“, допълни ръководителят на американското космическо ведомство, цитиран от ТАСС.

Атомната енергия на Луната е необходима и за усвояването на Марс. "За да изпратим хора на Червената планета, би било много ценно да разполагаме с ядрен ракетен двигател с използване на топлинна енергия или даже ядрена електрореактивна двигателна установка", обясни Брайдънстайн. Той се надява, че такъв род двигатели ще са способни значително да съкратят времето за полета до Марс.

Снимка 501620

Източник: GettyImages

По-рано беше съобщено, че е обявена обществена поръчка за изграждането на атомен реактор на Луната. Името на победителя ще бъде обявено в началото на следващата година.

NASA, Artemis, новата мисия до Луната и подготовката за нея

Новата мисия до Луната няма да е като никоя друга

Нова голяма стъпка за човечеството

През пролетта на 2019 NASA анонсира проекта за лунна програма Artemis, крайната цел на която е от луната да изпрати хора на Марс, което се очаква да стане 2030 година.