Откакто животът на Земята става все по-труден и стресиращ, Космосът става все по-привлекателен за мнозина. А подемът както на космическите мисии, така и на космическия туризъм, който ще бъде факт съвсем скоро, води до необходимостта от подобрения в живота извън орбита на нашата планета.

NASA, новите мисии до Слънцето и опасното време в Космоса

Опасното време в Космоса, което застрашава и нашата планета

Кой е големият ни враг

Едно от основните предизвикателства, пред които се изправят астронавтите по време на мисии в открит Космос, е храненето. Тъй като запасите са ограничени, а доставките им трудни, често то е доста еднообразно и не може да покрива нуждите им, да не говорим да отговаря на вкусовете им.

Затова в последните години акцентът е не толкова върху дехидратираните космически храни, а върху отглеждането на хранителни продукти в Международната космическа станция например. Това е сфера, която тепърва ще се развива и покрай намеренията за заселване на Марс например.

Затова и NASA, заедно с Канадската космическа агенция организират едно интересно предизвикателство - The Deep Space Food Challenge. "Всяко пътуване се нуждае от вкусно похапване и същото може да се каже и за мисиите в дълбокия Космос", привличат вниманието ни организаторите.

А основната идея е да се открият "нови и променящи играта хранителни технологии или системи, които изискват минимални вложения и осигуряват безопасни, хранителни и вкусни продукти за дълготрайни космически мисии".

Водещите учени от американската космическа агенция може да знаят много по темата и непрекъснато да развиват познанията си, но знаят и че технологиите далеч не се простират само в техните изследователски центрове. Затова са отворени за свежи идеи.

NASA търси най-вече решения за отглеждане на хранителни продукти в ограничената космическа среда, които да отговарят на изискванията за максимален товар, не създават прекалено много космически отпадък и имат достатъчно добър вкус, за да може астронавтите да ги консумират всеки ден, предава Food & Wine.

Конкретният пример, който е даден на сайта на предизвикателството, е за метод за производство на храна, който да може да нахрани екипаж от четирима астронавти по време на тригодишна мисия около Земята. Изискването е да може да функционира както близо до нашата планета, така и в "отдалечена и сурова среда", където доставянето на запаси не е възможно.

NASA, UWMS, новата космическа тоалетна за 23 милиона долара и как функционира тя

Голямата нужда на космонавтите

Първи подобрения от десетилетия

Конкурсът е отворен за всички, които имат идеи как да подпомогнат космическия живот. А най-хубавото оставихме за накрая - одобрените на различните етапи идеи ще получат различни финансови награди в общ размер от 500 хиляди долара и създателите им ще могат да си ги харчи, докато астронавтите им благодарят и си хапват вкусно-вкусно.