Докато милиардерите се надпреварват кой пръв ще достигне и покори Марс, а Луната изглежда все по-близка и достъпна, Националната космическа агенция на САЩ отново доказа, че е с поне един ход напред.

Преди дни от NASA оповестиха, че са готови за нова мисия, целта на която е търсене на извънземен живот. Този път мястото, към което ще се насочат, не е поредната планета от Слънчевата система, а спътник на една от тях.

Става дума за най-големия спътник на Сатурн - Титан. На него ще кацне апарата Dragonfly, който е самоходен дрон с размерите на бъги. Оборудван е с термоелектрически генератор, множество камери и различни приспособления за установяване на химичен състав на вещества.

Снимка 432076

Източник: Facebook / About Space Only

Очаква се Dragonfly да бъде напълно готов през 2026 г., а ще кацне на своята цел през 2034 г. С негова помощ учените ще направят подробно обследване на повърхността на най-голямата луна на Сатурн и ще търсят различни признаци на живот върху нея. Мисията ще продължи около две години и половина, пише Astronomy.

Титан е единствената луна в Слънчевата система, която има течности на повърхността и разнообразна атмосфера. Също така е пълна с различни органични материали, което кара учените да смятат, че в момента тя наподобява Земята в ранните форми на развитие на живот.

NASA засече първи сеизмичен трус на Марс

NASA засече първи сеизмичен трус на Марс

Не можем да го наречем “земетресение” по очевидни причини

През 2005 г. сондата Huygens се приземи за първи път на Титан, без учените да имат каквато и да било идея какво да очакват. Явно това, което са намерили, е предизвикало сериозен интерес у тях, за да говорим днес за предстояща мащабна мисия до най-голямата луна на Сатурн.