Традицията повелява музеите да са места, посветени на историята и изкуството. В Дания обаче -  една от страните, където хората са най-щастливи - само преди няколко месеца отваря врати музей... на щастието.

Дания, никсен и датското изкуство да не правиш нищо

Нищоправенето като начин на оцеляване

Щастие по датски

Тази емблема на доброто настроение, което скандинавците ценят почти колкото здравето, се намира в малко, подземно помещение на една от централните улици в Копенхаген. А попадайки в него, можем да научим неподозирани (или неосмислени) истини за щастието в живота.

Основател на Музея на щастието в Майк Викинг, който също така е начело на Института за изследване на щастието в Дания. По думите му, в музея можем да видим "историята, политиката и науката" на щастието, самото щастие от много различни перспективи.

Любопитството да научим всичко това ни струва 15 евро. Още на входа ни посрещат ярки цветни петна, които изглеждат хаотично разпръснати по белите стени. Стаите на музея са тематични, като в някои от тях  откриваме просто писмена информация, а в други - видео инсталации и 3D модели на човешкия мозък.

Така в Музея на щастието можем да намерим всичко, което трябва да знаем за него - от теорията, през химичното му изразяване в тялото, до неговата икономическа мярка. А можем и ние да станем част от теорията чрез интерактивно преживяваме. Трябва просто да напишем на един лист своята дефиниция за щастие и тя ще се появи до стотици други, предава AFP.

А създателят на мястото Майк Викинг също има своето определение за щастие - "правилният баланс между професионалния и личния живот". Той написва и "Малка книга за хюга", чрез която ни учи как да създадем комфорт в ежедневието си.

Три от най-добрите книги за самоусъвършенстване с български издания

Никога не е късно да станем по-добри

Три от най-добрите книги за самоусъвършенстване

Именно това датско учение за живота е и най-вероятната причина страната да е втората най-щастлива в света, според доклада на ООН, като преди нея е само Финландия. И това признание определено заслужава своя музей.