Периодичното гладуване е вид диета, при която човек не се храни през продължителен период от време. Има различни вариации на този хранителен режим, като една от тях позволява консумиране на само 500-600 калории за два дни от седмицата, втора пък включва хранене в осемчасов прозорец и гладуване в продължение на 16 часа, а трета - гладуване през ден.

5 от най-здравословните следобедни закуски, част от Средиземноморската диета

5-те най-здравословни следобедни закуски

Препоръчани от диетолог

Това е една от популярните тенденции, които хората следват с идеята да отслабнат и да подобрят здравето си. Но начинът, по който организма реагира на недостига на храна, може да повлияе на качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, като тези ефекти биха могли да продължат дори и след края на периода на гладуване. Затова и според учените модерната диета може да причини проблеми с плодовитостта.

За да достигнат до този извод, изследователите правят проучване с мъжки и женски рибки Danio rerio и така разбират какво се случва по време на и след период на гладуване. Учените наблюдават отрицателни ефекти върху качеството на яйцата и спермата, след като рибите се връщат към нормалните си нива на консумация на храна. При мъжките качеството на спермата е влошено, а при женските - качеството на яйцата.

рибите Danio rerio

Източник: iStock

рибите Danio rerio

Мазнините или въглехидратите ни убиват по-бързо

Мазнините или въглехидратите ни убиват по-бързо

Режимът, с който ще живеем по-дълго и щастливо

Изследователите подчертават, че е важно да се вземе предвид не само цялостният ефект от гладуването, но и ефектът върху производството на яйцеклетки и сперма. В същото време обаче са необходими повече изследвания, за да се разбере колко време отнема качеството на спермата и яйцеклетката да се върне към нормално след периода на гладуване, пише Sky News.