Когато видим щастлива по-възрастна семейна двойка и няма как да не се зачудим каква е тяхната тайна.

Въпреки че няма две еднакви двойки и два еднакви брака, изследванията показват, че всички щастливи дълги бракове се опират на пет основни стълба.

Ето кои са те, според психолога Теса Мартин.

Комуникация

Снимка 502229

Източник: iStock

Изследване на учени от университета "Корнел" установява, че добрата комуникация е първият важен стълб, на който се крепят дългите и щастливи бракове. В него взимат участие около 400 американци на възраст над 65 години, които са били в брак поне 30 години. По-голямата част от анкетираните заявяват, че вярват, че повечето брачни проблеми могат да бъдат разрешени с общуване. По същия начин много от участниците, чиито бракове са приключили, обвиняват липсата на комуникация за разпадането на връзката.

Двойките с продължителни бракове си говорят, без да се лъжат, обвиняват и обиждат. Те не се ограждат със стени и не задържат обиди или агресия в себе си, и не търсят вината в другия.

Ангажираност

В същото проучване, публикувано от университета Корнел, изследователите установяват, че чувството за ангажираност е ключов фактор за дълготрайните бракове. Вместо да разглеждат брака като партньорство, основано на страст, двойките с дълги бракове възприемат брака като нещо, което трябва да се уважава, дори и след края на романтичния период. Те смятат, че бракът "си заслужава", дори когато това означавало да се наложи да жертват краткосрочно удоволствие за нещо, което по-късно ще бъде от полза.

Ангажираността е „лепилото“, което поддържа брака. В здравите бракове няма присъди, чувство за вина или заплахи за развод. Двойките приемат сериозно брачните си обети и се обвързват без никакви условия. Именно този непоколебим ангажимент изгражда основата на стабилност, върху която се изграждат добрите бракове.

Доброта

Снимка 502227

Източник: iStock

Изследователите от Университета във Вашингтон стигат до извода, че ключови фактори, влияещи върху продължителността на връзката, са доброта и щедрост. Макар да изглежда твърде просто, добротата и щедростта са важни за връзката. Всички трябва да се замислим каква е връзката ни със съпруга/та. Искрено ли сме ангажирани, когато той или тя говори с нас за работа или други неща, които може да не ни интересуват? Важно е да поработим върху това да слушаме партньора си, дори ако темата за разговор ни се струва безинтересна.

Приемане

Хората в щастливите бракове приемат собствените си грешки, както и грешките на партньора си. Те знаят, че никой не е съвършен, затова приемат партньора си такъв, какъвто е. Хората в нещастни бракове, от друга страна, виждат вина само в партньорите си - а в някои случаи дори проектират собствените си грешки върху половинката си. Те отричат собствените си грешки, като същевременно стават все по-нетолерантни към поведението на партньора си.

Да приемем партньора такъв, какъвто е, означава да приемем и себе си такива, каквито сме. Независимо дали хъркаме твърде силно, говорим твърде много, преяждаме или имаме различни сексуални желания от партньора си, това не са грешки. Нашият партньор е избрал нас, въпреки недостатъците ни, и той или тя заслужава същото безусловно приемане от нас.

Любов

Снимка 502228

Източник: iStock

Влюбените партньори правят щастливата двойка. И не говорим за идеализираната версия на любовта, която обикновено не продължава дълго. Здравата, зряла любов е нещо, което се нуждае от време, за да се развие, заедно с добрата комуникация, ангажираност, доброта и приемане. Това не означава, че трябва да липсва страст. Напротив, страстта е тази, която държи връзката жива.

Когато една двойка е страстна, те общуват честно, разрешават конфликти лесно и се ангажират да поддържат връзката си интимна и жива, казва психологът Теса Мартин пред Marriage.