Животът в Космоса - първо на Луната, а след това и на Марс, изглежда като все по-близка и осъществима реалност. Още обаче има редица неизвестни как би се случило подобно съществуване и на каква цена.

NASA, водата на Луната и новото откритие на космическата агенция

Водата на Луната не е мираж

Има няколко важни подробности

Отговор на втория въпрос се опитват да ни дадат британските специалисти от финансовата компания Money, които изчисляват срещу каква сума ще можем да се сдобием с имот върху естествения спътник на Земята.

Първата важна стъпка е да се сдобием с лиценз за земята, на която искаме да строим. Неговата стойност зависи от това в кой район на лунната повърхност е. Изпращането на работници и необходимите материали на лунната строителна площадка също не е лесна и определено не е евтина задача. Само транспортът е изчислен на 5.8 милиона паунда.

Поради екстремните метеорологични условия, къщата на Луната има специални изисквания, които трябва да бъдат спазени - въздушни уплътнения, климатици и нагреватели с индустриална якост, прозорци със защита от метеори, органични източници на енергия и т.н.. Те ще повишат цената на имота до 29 милиона паунда (около 40 милиона долара).

А преди да се заселим на Луната, ще трябва внимателно да се запознаем с подробностите от новия начин на живот, който ни чака. Като например че най-ефективният начин за производство на ток е малък ядрен реактор, който обаче струва около милиард паунда. За сметка на това, можем да инвестираме в 34 слънчеви панела, които биха били достатъчни за нуждите на една къща и ще струват само 17 хиляди паунда.

Възможността за устойчиво отглеждане на храна на Луната също е ключов фактор, който трябва да се има предвид. За една средностатистическа къща на четиричленно семейство ще са нужни седем лунни оранжерии, които да удовлетворяват хранителните им нужди.

Разбра се, няма как да живеем и без вода. За лични нужни и за земеделение едно домакинство са небходими около 5.4 тона годишно. И той като доставките до Луната са силно затруднени, най-лесно можем да си я набавим със система за пречистване и извличане на молекулярна вода.

Така освен първоначалните около 40 милиона долара, за да си построи дом, ще ни трябват по около 325 хиляди долара месечно, за да поддържаме лунния си начин на живот.

Китай, Русия и планът за построяване на научна база на Луната

Китай и Русия се договориха за база на Луната

САЩ също имат подобни планове

От Money уточняват, че тези изчисления са на базата на транспортни данни за цена на килограм от SpaceX, суровините, необходими за построяването на къща, специалните материали, необходими за изграждане на атмосферата на Луната, както и труда на астронавтите строители. Първата къща ще бъде по-скъпа от следващите, защото в цената й се включва транспортът на огромни машини, които след това ще се използват за останалите.