Схипхол в Амстердам е едно от най-натоварените летища в Европа. Въпреки големината си и това, че през него се разпределя голяма част от пътническия поток на континента, летището е разположено сред хектари земеделска обработваема земя.

Снимка 554821

Източник: iStock

Това е и причината чест да се случват инциденти с птици, блъснали се или засмукани от двигателите на самолетите.

За 2018 г. броят на тези инциденти на Схипхол е 565, като за 2020 г. и 2021 г. цифрите значително намаляват, но това се дължи на ковид пандемията и намаления брой полети.

Въпреки това от летището търсят начини да се справят с този проблем. Последното решение е пилотен проект, при който се използват прасета. Те са пуснати да пасат на площ от 2 хектара между пистите, на които през лятото се отглежда захарно цвекло.

Когато фермерите приберат реколтата, остатъците от растенията по земята привличат големи ята диви гъски, които долитат да се хранят с тях. Точно в този период от годината инцидентите със самолети и гъски зачестяват.

Прасетата, от своя страна, също се хранят с останките от цвеклото, като присъствието им отблъсква пристигането на птиците. "Гъските са животни и трябва да се отнасяме с тях като с такива. Прасетата за тях са двойна заплаха: те се опитват да ги захапят, когато кацнат край тях, освен това изяждат и храната им", казва Стан Глодеманс. Той притежава свинефермата Buitengewone Varkens и на драго сърце е предоставил на летище Схипхол 19 прасета, които да прогонват гъските.