Кучетата са невероятни животни и не можем да скрием, че ги обожаваме. Но от всичко в тях, признаваме, че най-огромно умиление изпитваме към големите им влажни носове, които са просто уникални.

Кучетата и защо ни се радват, когато се приберем

Защо кучетата се радват, когато се приберем

Не защото ги храним

Винаги обаче сме се чудили как така носът на домашния ни любимец е почти винаги мокър и студен. Отговор на този наш въпрос най-точно дават американските зоолози от университета в Пенсилвания. 

Чрез направено изследване те установяват, че мокрият слузен секрет от носа на четириногите ни другарчета е най-важната и необходима част от силното им обоняние. Въпросният влажен секрет, който носът на кучето отделя, му помага, за да класифицира и разграничите молекулите на различни миризми.

Снимка 432834

Източник: iStock

Именно чрез него микрочастиците на ароматите (като храна, стопанин, други животни) първи стигат до обонятелните рецептори на кучетата.

Разбира се, има и случаи, когато носът на кучето не е така влажен - нещо, също толкова абсолютно нормално. Когато косматото ни приятелче спи, не е необходимо да има толкова силно обоняние, затова и носът става сух. Обикновено той "пресъхва" и когато кучето се умори или когато се разболява, заключват от Reader's Digest.

Как кучетата виждат света чрез носа си

Как кучетата виждат света чрез носа си

И какво значение има това за нас