Планината има забележителна притегателна сила. Въпреки че ни поставя тест за издръжливост с трудните си маршрути, тя ни дава едно усещане за свобода, което не можем да почувстваме на никое друго място. Може би затова винаги се връщаме там, когато искаме да избягаме от мръсния въздух, градския шум, стреса на работа, а понякога дори и от нас самите.

Снимка 553201

Източник: iStock

Всяка горска пътека, всеки малък и голям връх ни правят по-силни, по-издръжливи и ни зареждат с безкрайна енергия. А какъв по-добър завършек на едно планинско приключение от нощувка в уютна хижа с вкусна храна, гостоприемни хижари и приказна гледка. Точно такива са хижите "Козя стена", "Амбарица", "Мазалат", "Ехо"и "Рай" в Стара планина.

По козите стъпки до "Козя стена" 

Заобиколена от девствена природа с гледки, които буквално спират дъха, хижа "Козя стена" се намира в Троянския дял на Национален парк "Централен Балкан" в Средна Стара планина. Много близо до хижата са резерват "Козя стена" и едноименният връх.

Хижата е разположена на самото било на Стара планина, на 1562 метра надморска височина. На три етажа е с капацитет от 92 места със санитарни възли на всеки етаж. Електрифицирана от соларна система и водоснабдена. Цената на нощувката е от 8 до 15 лв. на легло в зависимост от броя им в стаите.

Маршрутите до "Козя стена" са многобройни, но само пеша. Може би най-разпространеният е от Беклемето, през едноименния връх до хижата. Той отнема около два часа и половина, по билото е и е доста лесен и приятен.

Струва си да изберем този маршрут и поради още една причина - можем да видим легендарното планинско цвете - еделвайс. За първи път у нас еделвайс е намерен именно в резерват "Козя стена". Той опазва една от само двете популации на еделвайси в България.

Природен парк Беласица, "Пътеката на мравката", "Животът на кестена" и тайните, които крие планината

Беласица – само за напреднали

Природният парк крие пътеки и маршрути, които не са за изпускане

"Амбарица" - перлата на Троянския Балкан

Още едно от бижутата в Троянския Балкан в Средна Стара планина - хижа "Амбарица". Намира на 1503 метра надморска височина, точно под връх Момина могила в местността Дълги дял. Разделена е на две сгради - стара и нова.

Новата е на два етажа с капацитет 52 места. Санитарните възли са общи и вътрешни. Старата сграда също е на два етажа, но с капацитет 59 места. Санитарните възли отново са общи, но външни. И двете постройки са водоснабдени, както и електрифицирани от фотоволтаични панели. Цената на нощувката е 12 лв. на легло в стаи с по четири, осем и 12 легла.

До "Амбарица" няма път за автомобили, а най-удобните изходни точки за достигане до хижата са хижа Яворова лъка и местността Смесите, които се намират сравнително близо до село Черни Осъм, Троян. И двата маршрута отнемат около четири часа.

Въпреки че хижата работи целогодишно, препоръчваме да се посети в края на юли, когато се провежда фестивалът на боровинките, наричан още Боровинкови нощи. Три дни песни, танци и хапване на боровинки под звездите.

"Мазалат" - хижата на слънцето

Ако изгревът и залезът са зрелищно представление, от което не можем да откъснем очи, то значи сме в "Мазалат". Разположена на източната граница на Национален парк "Централен Балкан", на 1620 метра надморска височина в местността Мандрището, хижата предлага уникална гледка към върховете Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Мазалат.

Сградата, в която се помещава, е масивна, двуетажна и има капацитет от 34 места. Водоснабдена и електрифицирана от агрегат, като разполага и с вътрешни тоалетни и бани. В района на хижата има и две дървени бунгала с общ капацитет 30 места с външни санитарни възли.

Цената на нощувката е 20 лв. на човек. И макар до хижата да се стига от много места, най-разпространените маршрути са от селата Скобелево (четири часа и половина) и Стоките (три часа).

Любопитно е, че "Мазалат" е построена през 1935 г. от севлиевска група туристи и до ден днешен е запазила първоначалния си облик. Неслучайно през 2015 г. получава и наградата за "Хижа на годината".

Зелено сирене от Черни Вит, крокмач, родопско бито сирене и какво трябва да знаем за трите български сирена

Изгубеният вкус на българското сирене

Какво представляват зелено сирене от Черни Вит, крокмач и мяхово сирене

Там, където се чува "Ехо" 

Хижа "Ехо" се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан", между върховете Кавладан и Юмрука. Разположена е на 1645 метра надморска височина, на самото било на Стара планина. Слави се като хижата с една от най-красивите гледки в Балкана.

Масивната й сграда е електрифицирана от слънчеви панели и водоснабдена. Има два етажа с капацитет 50 места, разпределен в стаи с четири, шест, осем и повече легла. Някои от тях са и със самостоятелни санитарни възли.

Цената на нощувка за един човек е от осем до 13 лв., в зависимост от категорията на стаята, която ще изберем. Най-разпространените маршрути до Ехо са от град Клисура или село Розино (четири часа и половина), село Рибарица (три часа и половина), село Чифлика (четири часа) и от Беклемето (пет часа).

Колкото и необичайно да звучи, "Ехо" е старопланинска хижа, построена от русенци. Дълги години хората от Русе си мечтаят да имат свое място в планината. След няколко провалени опита на различни места, през 1982 г. по инициатива на тогавашно студентско дружество, група от 10 студенти тръгва от село Розино към билото на Средна Стара планина с над 400 кг строителни материали. Целта им е да построят заслон в сърцето на красивата и труднодостъпна местност Демиркапия.

С цената на много усърден труд, няколко години по-късно през 1984 г., малкият заслон се превръща в уютната хижа "Ехо".

Нестинарството, Българи и какво трябва да знаем за странджанското село и вековната традиция

Когато влезеш в огъня

Българи – странджанското село, запазило духа на нестинарството в България

Адската пътека до "Рай"(ското място)

Хижа "Рай" е разположена в южното подножие на връх Ботев на 1422 метра надморска височина с невероятна гледка към най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало.

Водопадът събира води от снежните преспи под върха и с внушителните си 124.5 метра височина спуска тържествено и гръмогласно бистрата си водна маса на доста близко разстояние от хижата.

"Рай" е част от природен резерват Джендема в Национален парк "Централен Балкан". Капацитетът ѝ е 120 места, а стаите са с пет, седем, 10 и повече легла (нарове). Разполага с вътрешни и външни санитарни възли, като банята е външна. Сградата е водоснабдена и електрифицирана от агрегат и ВЕЦ. Цените за нощувка са 15 лв. на човек за легло и 11 лв., ако спим на нар.

Маршрутите до хижата са многобройни, като най-разпространеният е от местността Паниците, която се намира на 5 км северно от град Калофер. Преходът е с продължителност от около четири часа.