Броени дни остават до обявяването на победителите в конкурса "Кола на годината 2023" в България. Днес, 13 март, станаха ясни 23-ата финалисти в конкурса, които бяха излъчени след общ тест от близо 30 български автомобилни журналисти.

Първоначалният брой на претендентите бе 48, но той бе пресят от журито по време на общ тест, проведен на 11 март в София.

Тази година категориите са пет, като във всяка една от тях за победата ще спорят пет автомобила, с изключение на категорията за високопроходими автомобили, където тази година участниците са само трима.

Снимка 610123

Източник: Прес Авто Клуб България

Финалистите са както следва:

Снимка 610122

Източник: Прес Авто Клуб България

Традиционната категория "Градски автомобил" през тази година не присъства във формата, поради липса на подходящи модели за нея, което се дължи в голяма част и на размиването на традиционните класове.

Снимка 610125

Източник: Прес Авто Клуб България

В конкурса, организиран от "Прес Авто Клуб България", имат право да участват всички автомобили, излезли на пазара у нас през 2022 г. Победителите в отделните категории ще станат ясни на 15 март, като от тях ще бъде излъчен и краен победител, който ще носи титлата "Автомобил на 2023 година в България".