Зависимостта към компютърните игри отдавна бе призната от Световната здрава организация за психично разтройство, на което трябва да се обръща внимание, защото може да има сериозни негативни последствия.

PGA Tour 2K, Тайгър Уудс и завръщането на голфъра във видеоигрите

Тайгър Уудс ще се завърне във видеоигрите

2K ще върнат шампиона

Разбира се, най-податливи към развитие на тази зависимост са децата. А когато родителите не предприемат адекватни мерки, се намесва държавата - поне в Китай. След като наскоро позволи на семействата да имат повече от две деца, сега правителството затяга контрола върху времето, което прекарват в игри пред компютъра. 

От позиция, разпространена от Националната администрация за пресата и публикациите в края на миналата седмица става ясно, че от тази децата до 18-годишна възраст нямат право да играят компютърни игри през делничните дни, а през уикендите и официалните празници могат да го правят най-много до три часа на ден.

Снимка 545007

Източник: iStock

Тези мерки са доста по-строги в сравнение с предишните, които позволяваха на хлапетата да играя по най-много 90 минути от понеделник до петък. Но сега тази възможност отпада, за да се "предотврати пристрастяването" и в "защита на здравословния растеж на непълнолетните". И неслучайно ограниченията се налагат точно преди началото на новата учебна година.

От държавната структура поясняват, че новите рестрикции са в отговор на исканията на родители, които са притеснени, че компютърните игри оказват негативно влияние върху обучението, физическото и психическото здраве на децата им.

А ако се чудим как точно ще се извършва контролът - китайците са го измислили. В последните години правителството въведе задължителна система за регистрация, в която геймърите са с истинските си имена. Това позволява на компаниите да ги проверяват, както и да ограничават времето им за достъп до игрите, пояснява CNN.

Китай, работната култура 996 и предупреждението срещу компаниите, които я налагат

Да работиш по 72 часа на седмица - в Китай може

Някои компании продължават да налагат работната култура 996

Разбира се, изниква логичният въпрос как новата забрана ще се отрази на създателите на компютърните игри. Засега китайските власти очакват, че ефектът ще е минимален, а компаниите потвърждават, че най-ниският дял от приходите им е именно от непълнолетните - защото те не дават пари за допълнителни опции в игрите.