Ако искаме добре да прикрием старата ограда в задния двор, или да замаскираме стената към съседа, засаждането на комбинация от катерещи се растения, храсти и цветя би могло да свърши чудесна работа. Освен това голяма част от каскадните растения хем бързо растат, хем след това лесно се поддържат.

Спатифилум, алое, сансевиера и най-лесните за отглеждане цветя

Най-лесните за отглеждане цветя

Подходящи за най-заетите ентусиасти

Идеално растение за прикриване на оградата е дивата лоза. Тя не изисква особени грижи и цъфти от началото на пролетта, чак до края на есента.

За да "настроим" успешно тези катерещи се лози, единственото което трябва да направим е да следим за повредените, болни или прекалено заплетени стъбла и да ги отстраним.

Снимка 572739

Източник: iStock

След това да "закрепим" (и ограничим) растежа на здравите клонки около оградата, която искаме да прикрием и така да постигнем желания красив външен вид.

Вечнозелените растения пък са перфектната алтернатива на катерещите се лози. Сред най-подходящите са японският тис и чемширът. Те са и идеално средство и за архитектурно очертаване на отделните пространства в градината, а освен това могат да се оформят по начин, по който желаем да изглеждат.

Снимка 572740

Източник: iStock

Предимството на този тип растения е, че остават зелени дори и през зимните месеци, включително и могат да издържат на натиска на натрупалия се на сняг.

Малините, къпините и цариградското грозде също и други подобни плодови храсти са чудесни растения, които може да засадим покрай оградата. Те растат обикновено под формата на дълги, високи клонки, които виреят най-добре, когато са вързани за подпори.

Оградата, която желаем да прикрием с тях, може да им осигури нужната допълнителна подпора и това да им позволи по-лесно да растат вертикално.

Снимка 572741

Източник: iStock

И ако искаме да събираме и плодове от, добре е предварително да засадим храстите на място, което не е твърде изложено на силното обедно слънце или пък на много вятър.

Специалистите предупреждават, че плодовете от този тип храсти никога не са особено добри през първата година от засаждането им, напомня сайтът marthastewart.

Разбира се, не бива да забравяме и хортензиите - тези са изключително красиви храсти с големи едри цветове, в най-различни нюанси - от светлорозово до наситено синьо. От самото начало на пролетта, чак до края лятото, те цъфтят и добавят жив цвят в двора.

Снимка 572742

Източник: iStock

Правилната грижа за тях изисква поливане поне веднъж седмично (а при сухо време и по-често), както и периодично подсилване с доза тор - веднъж или два пъти годишно през пролетта или лятото.