В автомобилния сектор често се случват размествания по високите етажи на компаниите, в което няма нищо странно и необичайно.

Но не всеки ден се случва бивш изпълнителен директор да съди компанията си за колосалната сума от 1 милиард долара.

Според Automotive News, Карлос Гон е завел дело в Ливан срещу Nissan, още две други компании и 12 души, като ги обвинява в клевета и фабрикуване на веществени доказателства. Гон търси 558 милиона долара за загубени обезщетения и разходи, както и още 500 милиона долара за наказателни щети.

Японските власти арестуваха бившия изпълнителен директор на Nissan през 2018 г. по обвинения във финансови нарушения. Тогава той отрече обвиненията и заяви, че задържането му е част от заговор на ръководители в Nissan, за да блокират сливане.

Снимка 623418

Източник: GettyImages

Година по-късно успя да напусне Япония скрит в кутия на борда на частен самолет, за да се прибере в родината си Ливан. Обвиненията срещу него в страна обаче все още са на дневен ред, но той отказва да се завърне. Делото в Ливан трябва да започне в средата на септември.

Карлос Гон започва работа в Renault през 1996 г. с идеята да преструктурира френският автомобилен производител.

Уникалният Nissan на Пол Уокър от "Бързи и яростни" се продава на търг

Уникалният Nissan на Пол Уокър от "Бързи и яростни" се продава на търг

Колата е от серията Skyline R34 GT-R и е внесена в Америка по необичаен начин

Три години по-късно се стига до формирането на партньорство между Renault и Nissan с цел намаляване на разходите, а Гон става главен оперативен директор на Nissan. През 2001 г. пък заема поста изпълнителен директор на компанията и води и двата автомобилна производителя.