Преди седмица метеорологичната станция във Виктория, Австралия, съобщи, че бушуващите пожари на територията на континента са толкова мащабни, че вече формират собствена метеорологична обстановка. А явлението, от своя страна, подклажда нови и нови пожари.

Какво точно се случва

Под влиянието на екстремната горещина от огъня, на 16 километра над повърхността на Земята са се образували купесто-дъждовни облаци, наречени cumulonimbus flammagenitus.

Това са облаците, които причиняват гръмотевичните бури през лятото, но се формират и под влиянието на огромни пожари и изригвания на вулкани. Освен мълнии, те предизвикват и много силни ветрове близо до земната повърхност, като по този начин подклаждат разпространението на огъня, пренасят живи въглени на нови места, а мълниите палят нови пожари.

Как се образуват облаците

Горещината от пожарите създава въздушен поток, издига се на голяма височина заедно с пушека (въздушните потоци може да издигнат дима на височина между 10 и 50 километра над земната повърхност), настъпва охлаждане и се образува много голям облак, който може да носи дъжд. В някои случаи този дъжд успява да погаси пожара, но в други облакът носи само още разрушения - мълнии, градушка и дори огнено торнадо.

Последствията

Летният сезон в Австралия всяка година носи със себе си характерните за този сух континент големи пожари. Но тази година те изглежда са по-опустошителни от всякога.

В огъня загиват огромен брой животни, екосистемите страдат, икономическите загуби са големи. Много хора губят живота си, други - своя дом. Но има и последствия за здравето на хората, които се проявяват в по-дългосрочен план - милиони хора са изложени на пушека от пожарите, което се отразява негативно както на дихателната, така и на сърдечно-съдовата им система, като води до сърдечен арест.