Фурните са от кухненските уреди, които се използват често, дори всекидневно. Ето защо те буквално могат да се превърнат в място на "кулинарно престъпление" - на дъното се е натрупал сос от запечено месо, през решетката се е изплъзнал запечен зеленчук, превърнал се в чист въглен, а по стъклото е полепнал слой мазнина.

Миенето на пилето, кисненето на боба, загряването на фурната и други ненужни действия в кухнята

Защо да не загряваме предварително фурната

Някои ненужни действия в кухнята

Ясно е, че периодично трябва да почистваме фурната. Но въпросът е колко често да се случва това. Според специалистите добре е да извършваме тази процедура поне веднъж на три до шест месеца и дори по-често, ако е необходимо. А части от фурната е разумно е да се почистват дори през месец.

И колкото по-добре поддържаме уреда, толкова по-лесен ще е процесът на почистване. Освен това чистата фурна осигурява и по-вкусна храна и по-малко нежелани микроорганизми.

Много от съвременните фурни са снабдени с удобна функция за самопочистване, която спестява време, а и пропуска не особено полезните химически препарати. Основният недостатък е, че фурната се заключва за три до пет часа и отделя сериозна топлина, което не е добре през топлите месеци.

Снимка 623533

Източник: iStock

Но ако фурната е силно замърсена, по-вероятно е да се наложи сами да изчистим мазнините и петната. Закупенте от магазина препарати обикновено се впръскват във вътрешността на фурната и се оставя да престоят поне 30 минути.

Препарати обаче са базирани на силна химическа основа. Затова може да прибегнем до някои алтернативи като сода за хляб, оцет и вода. Които дават чудесни резултати. Содата действа като абразив, а водата омекотява запечените остатъци - при това за около 20 минути.

Снимка 623531

Източник: iStock

Независимо от вида на фурната, най-добрият начин за почистване на металната решетка чрез накисване във вряла вода за около два часа, с малко количество препарат за миялна машина. След което се почиства с твърда четка.

Стъклените врати на фурната изискват по-нежен подход в сравнение с решетката, тъй като стъклото е податливо на надраскване. Това означава да пропуснем абразивните продукти и да използваме по-малко агресивна техника за търкане, съветват от Real Simple.

Може ли да заменим традиционните препарати с естествени почистващи продукти

Защо е добре да използваме естествени продукти за почистване на дома

С мисъл за здраве и опазване на околната среда

Колкото до копчетата на печката, те безпорно са сред най-трудни за почистване. За случая може да използваме микрофибърна кърпа, натопена във вода и малко сапун или кърпички за еднократна употреба.