Благодарение на наскоро публикуван документ в журналите на Масачузетския технологичен институт, научихме, че сърцебиенето на човек е също толкова уникално, колкото са отпечатъците на ръцете и ретината в окото.

По-любопитното обаче е друго.

Същият документ съобщава, че Пентагонът вече е разработил уред, благодарение на който може да идентифицира хора от разстояние, като измерва в огромен детайл пулса им.

Уредът се нарича "Jetson" и може да разпознае човек на разстояние от до 200 метра.

Jetson разчита на специален лазер, който разпознава и анализира вибрациите по кожата на човек, като единственият недостатък на машината е, че трябва да бъде насочена към обекта в продължение на поне 30 секунди.

Идентификацията се случва с над 95% успеваемост, а технологията се счита за доста по-ефективна от лицевото разпознаване например. Алгоритмите на Jetson бързо сравняват получената информация с база данни, която теоретично би могла да се захранва от милионите смарт часовници и спортни гривни, украсяващи китките на голяма част от нас. 

Предвид тази новина, новата Xiaomi Mi Band 4 или последният Apple Watch, който даже може да ни направи ЕКГ, изглеждат доста по-малко атрактивни.

Xiaomi продава по 5000 Mi Band 4 гривни всеки час

Xiaomi продава по 5000 Mi Band 4 гривни всеки час

Само Apple е пред Xiaomi в тази категория