Аукционната къща RM Sotheby's обяви за продан паметен ретро автомобил, смятан от експерти и колекционери за последната истинска състезателна машина, произведена преди Втората световна война.

Той се казва SS 100, но спокойно можете да го наричате Jaguar SS 100, защото SS (Swallow Sidecar Company) е старото име на британската компания Jaguar. След края на войната, името набързо е сменено, заради очевидната му прилика с това на паравоенната формация SS под управлението на Хитлер.

Снимка 459738

Източник: RM Sotheby's

От тази кола са били произведени само 118 бройки, а тази е една от тях. Тя е оборудвана с 3.5-литров двигател и е произведена през 1937 година. Историята й е богата - участвала е в редица рали надпревари, сред които известното Flying Scotsman.

Интересното е, че това е една от първите коли от този модел, които са с изцяло метално шаси, защото в по-ранните версии носещата конструкция е била изработена от дърво. По този начин инженерите са подобрили издръжливостта на шасито и устойчивостта му на усукване, което от своя страна е подобрило значително поведението на колата на пътя.

Снимка 459736

Източник: RM Sotheby's

По същото време са били направени промени и по купето, което е станало по-широко. Вратите са подменени с по-големи, а работният обем на двигателя е увеличен от 2.7 на 3.5 литра. Мощността достига 125 к.с., което за края на 30-те е значително постижение, особено имайки предвид максималната скорост от 160 км/ч.

Производството е преустановено в края на 30-те заради избухването на Втората световна война, а компанията променя фокуса си и се концентрира в производството на седани.

Снимка 459733

Източник: RM Sotheby's

Конкретната кола, предложена от RM Sotheby's, излиза от завода в Ковънтри през декември 37-а с черен кожен салон и черен екстериорен цвят, който Jaguar нарича Gunmetal. Историята й след това се губи до 1985 година, когато попада в ръцете на лондонски колекционер, който през 1994 година я продава на германеца Герхард Града.

Снимка 459735

Източник: RM Sotheby's

От Sotheby's твърдят, че именно той реставрира колата напълно, което включва пълно възстановяване на купето, интериора и 6-цилиндровия редови двигател. Града прави една-единствена промяна - сменя фабричния Gunmetal цвят и вече колата е боядисана в тъмно зелено, което е класическа състезателна разцветка за британските състезателни автомобили от онова време. След това колата участва в безброй ретро ралита в Германия, Италия и Чехия.

Снимка 459734

Източник: RM Sotheby's

Страхотна история на един истински впечатляващ автомобил, който търси нов собственик. Каква ще бъде крайната цена, засега остава неизвестно. Търгът е насрочен за 5 февруари в Париж.