В последно време TikTok спомага за популяризирането на концепцията за "условно освобождаване на партньора" или "правилото за трите месеца". Това се разглежда като последен опит на една двойка да остане заедно преди раздяла или развод. Или иначе казано - когато на единия партньор се дава известен период от време, за да се "поправи", преди да е станало твърде късно.

Губят ли жените интерес към секса с годините

Губят ли жените интерес към секса с годините

Какво казва ново проучване

Тази фаза предоставя на партньора, който е допуснал грешка или не се държи според очакваното, възможност да се активизира и да докаже своята ангажираност. През този период, който най-често е тримесечен, двойките имат време да помислят за чувствата си и за това какво могат да правят или не. Много от тях често избират дори да прекратят сексуалните си отношения.

И макар че някои да се кълнат, че изпитателният срок е помогнал да спасят връзката им, психолози съветват и дори предупреждават, сексът да не се изключва напълно. Макар че е справедливо и здравословно човек да изложи очакванията си и нещата, които иска в една връзка, сексът не бива да се използва като тактика за водене на преговори.

@nadeenhui we started living together really early on in our relationship so we saw all of each others living habits and lifestyles super quickly. and i honestly think it worked out better this way because we could decide if we actually wanted to work on these lifestyle habits together or split up. since it was so new, there wouldn’t be much love lost and we’d still be friends. but ultimately, we decided that we wanna stay together, and these lifestyle changes were for the better so why not do it? i had to learn to be more accepting and easy going, and he had to learn to be more tidy and considerate of shared spaces. #relationshipadvice #softwareengineerlife #lifeintech #girlsintech ♬ original sound - Nadeen Hui

Първо, защото след като една двойка преустанови сексуалните си отношения, е много по-лесно да продължи инертно по този начин, отколкото да ги възстанови. Ако сме натиснали спирачките на интимността, ще са необходими съзнателни и целенасочени усилия, за да се разгори отново този пламък, казват специалистите.

Второ, сексът е взаимен дар, който споделяме един с друг. Той не бива да бъде нещо, което единият човек трябва да изтърпи или за което трябва да се моли, за да получи. Сексуалният живот между двама души е нещо много съкровено, а не инструмент за размяна, с който да се манипулират взаимно.

Снимка 625411

Източник: iStock

И накрая, без физическа интимност може да пострада емоционалната интимност. Когато премахнем секса от връзката, често изчезват и неща като целувки, обич и прегръдки. Изгубва се страстната връзка с партньора и се чувстваме по-отдалечени отвсякога. И всичко това само ще влоши проблемите, които са съществували във връзката преди изпитателния срок и пробата.

Все пак положителното нещо в наказанието на партньора е факта, че това показва, че хората обръщат внимание на своите взаимоотношения и предприемат стъпки, за да се застъпят за своите нужди.

Снимка 625410

Източник: iStock

Но отвъд партньорската "пробация" съществува концепцията за "преднамерената интимност". Според нея, когато изразяваме своите нужди и желания, ние трябва да сме наясно преди всичко с себе си и това какво точно искаме.

Защо "лошият секс" е преобладаващ - особено сред младите хора

Защо "лошият секс" е преобладаващ - особено сред младите хора

Често определян като незадоволителен и деморализиращ

И когато разберем това, вероятно е да открием, че проблемите, които ни дразнят най-много във връзката, има възможност да бъдат преодолени - без да стигаме изпитателни срокове.

Ако се дразним на партньора си, че не поддържа достатъчно чистота в къщата например, и това се превръща в повод за кавга, трябва да се замислим дали под желанието за чиста къща не се крие нереален стремеж за съвършенство и контрол. Това означава, че когато изхождаме от желанието да се се научим и променим, а не от желание да коригираме и контролираме, ще постигнем много повече, пише USA Today.