Въпреки всички социални промени, които "улесниха" секса - сексуалната революция, контрацептивите, приложенията за запознанства, факт е, че все хората все още не са подобрили качеството му. За мнозина той все още е незадоволителен и дори деморализиращ.

За по-добър секс и три минути тренировки са достатъчни

Само три минути за по-добър секс

Мъжете знаят защо

И докато за по-възрастните поколения пречките за сексуално благополучие са от културен характер или поради недостатъчното образованост, то младите хора днес буквално са залети с токсични послания, свързани със секса, които всъщност нарушават способността да изпитват удоволствие. Споделянето в платформи като TikTok и Instagram може да е насочва младите хора към по-добър разбор на сексуалността им, но не и към изграждане на утвърждаващ и приятен интимен живот.

Лори Минц, професор по сексуалност в Университета във Флорида смята, че хората на новото хилядолетие са най-неинформираните в сексуално отношение поколения на всички времена поради безпрецедентната достъпност на дезинформацията.

За много млади хора, които са във връзки, лошият секс често прилича на посредствено поддържане на интимността. 28-годишна хетеросексуална жена, споделя, че понякога сексът с партньора ѝ е просто "поддръжка".

Снимка 623091

Източник: iStock

"Това са дни, в които може би нито приятелят ми, нито аз се чувстваме супер развълнувани от секса, но това е нещо като признание за поддържане на интимността", казва тя, цитирана от Time.

Проучванията сочат, че при младите хора все по-често се наблюдава анхедония - намалена мотивация и способност да изпитват удоволствие. Пандемията COVID-19 значително влоши това явление. Външните стимули в заобикалящата ни среда не способстват да усещаме повече положителни неща, камо ли удовлетворение.

Когато става дума за сексуално щастие, младите хора все още са оставени сами да запълват познанията си, търсейки информация от не най-подходящите места - като порно сайтовете или Google, които често въвеждат в заблуда. Още повече, че институции като семейството, църквата и училището до голяма степен утвърждават все още пуритански ценности, които пречат на сексуалното благополучие.

Снимка 623090

Източник: iStock

А все повече изследвания показват, че сексуалното образование е по-ефективно за здравето на човека, когато включва и удоволствието като факт. Когато родители или учители говорят за секса, те обикновено пропускат да посочат, че той носи удоволствие. Обикновено се набляга на рисковете като полово предавани болести и нежелана бременност.

Според специалистите, ключов момент към приятния секс е интимното общуване. "Има огромна липса на този тип общуване", казва Карол Кейн, секс терапевт и преподавател. "Холивудският модел е двама души да се срещнат, да свалят дрехите си и да скочат един върху друг. След това се прибират вкъщи щастливи и никой не казва и дума."

Защо човек еволюционно е достигнал до нуждата да мастурбира

Защо човек еволюционно е достигнал до нуждата да мастурбира

Дейност, датираща от милиони години

Много хора се чувстват глупаво да говорят по време на секс. А говоренето, оказва се, е наистина важно за добрите сексуални преживявания.