Милиони жители по света са затворени в домовете си и ще прекарат идните седмици в опити да не полудеят - кой от страх и паника, кой от невъзможност да свикне с условията, наподобяващи домашен арест.

В тези седмици, дано не и месеци, интернет ще е основният отдушник за вълненията и емоциите ни, както и главен метод за разсейване и прекарване на дните у дома.

Някои онлайн издания вече започнаха да спекулират, че не е изключено засиленото домашно потребление на интернет да срине мрежата и да остави много хора без връзка със света, въпреки че  индикации за подобна опасност няма.

Снимка 471674

Източник: iStock

Докато някои си представят интернет като дигитален облак над нас, който може да се претовари, други залагат на по-реалистични прогнози и дискутират какъв е шансът интернет да спре заради неочаквана повреда в устройствата, доставящи сигнала.

В момента 99.5% от трансокеанския сигнал разчита на 380 кабела, потопени дълбоко в океана. Те са връзката между сървърите на Google, Microsoft, Amazon и т.н., на която разчитат милиони хора по света.

Снимка 471673

Източник: iStock

Япония например получава интернета си от 26 такива кабела, Великобритания от четири, докато САЩ разполагат с цели 91.

В същото време около 19 страни по света, най-големите от които са Казахстан, Азербейджан, Того и Сиера Леоне, разчитат колективно на само един кабел.

Снимка 471675

Източник: iStock

Това са около 450 милиона души, чийто достъп до интернет буквално виси на една нишка, макар и оптична.

Въпросът е колко трудно (или лесно) е някой от проводниците да бъде прекъснат.

Freedom On The Net 2019 и как свободата в интернет намалява година след година

Защо свободата в интернет се стопява все повече

С всяка изминала година цензурата и манипулацията растат

Веднага се сещаме за една дама от Грузия, която си спечели титлата на "хакер с лопата", която през 2011 г., докато копаела да търси мед, случайно прекъснала кабел, който снабдява Армения с интернет. За пет часа цялата страна е останала без връзка с мрежата.

През 2018 г. пък цяла Мавритания остана без интернет, след като подводен кабел се заплете в рибарска мрежа и бе скъсан.

The Internet Minute и 13 неща, които се случват в интернет на всеки 60 секунди

13 неща, които се случват в интернет на всеки 60 секунди

Време е да спрем с мейлите

По данни на Telegeography всяка година се случват по около 100 подобни инцидента. Дори не искаме да се представяме какъв хаос ще настане, ако статистиката се прояви в контекста на настоящата глобална ситуация.