Грандиозните планове на Илон Мъск са не един и два. А когато говорим конкретно за компанията Starlink, те се отразяват най-вече в огромния брой сателити, които милиардерът иска да изстреля в орбита на нашата планета, за да осигури интернет достъп от всяко нейно кътче.

SpaceX, Starlink и с какво е различна новата чиния за интернет

С какво е различна новата чиния на SpaceX и Starlink

В името на печалбите

Засега компанията е изстреляла в орбита повече от 1600 сателита, а има разрешение от американските регулатори тяхната бройка постепенно да достигне цели 12 хиляди. Това напълно очаквано предизвика нова порция недоволство срещу Мъск. От последните дни пък имаме и пример, че може би то е обосновано.

Китай отправи обвинения към САЩ, че пренебрегват международните договори и демонстрират "безотговорно и опасно поведение в космическото пространство" чрез свободата на действие, която дават на Starlink - да правят промени в курса си, без да уведомяват никого за това.

Това е довело да два избегнати на косъм два сблъсъка между космическа станция и спътниците на компанията. На новата китайска космическа станция Tiangong й се е наложило да прави сложни маневри, за да избегне един спътник на Starlink през юли и друг - през октомври.

"Близките срещи" са заради преместването на сателитите в орбити, които задължават управляващите станцията да променят първоначалния си курс. Според говорителя на китайското външно министерство, инциденти като тези представляват "сериозна заплаха за живота и безопасността на астронавтите".

Според учени от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, всеки подобен сблъсък със сателит би разрушил напълно космическата станция. Но маневрите с цел избягването им са не по-малко рисковани, въпреки че се налагат все по-често, защото в Космоса става все по-пренаселено - и Starlink има основна вина, предава Guardian.

Китай също има своя принос с голямото количество космически боклук, което генерира. А зачестяващите инциденти са просто едно напомняме, че вече сме в съвсем друга космическа ера - много по-комерсиална от всякога.

iPhone 13, Starlink и какво е общото между новият смартфон и интернет мрежата на Илон Мъск

Какво е общото между iPhone 13 и Илон Мъск

Това може да е новият стандарт

И докато от китайската космическа агенция роптаят срещу Мъск и неговите сателити, в страната буквално го боготворят заради електромобилите Tеsla, които се радват на сериозен успех в страната. И надали призивите за бойкот на компаниите му, появили се в социалните мрежи, ще доведат до желания резултат.