В последно време проектът Starlink на компанията SpaceX трупа все повече и повече противници. Илон Мъск получи разрешение от федералните власти в САЩ да изстреля десетки хиляди спътници в ниска орбита на Земята, с които да осигурява интернет достъп от всяко нейно кътче.

Starlink Premium и какво включва новият пакет за интернет на SpaceX и Илон Мъск

Какво предлага Starlink Premium интернет за 500 долара на месец

Чинията струва 2500 долара

И въпреки че все още голяма част от планираните сателити не са изстреляни, в Космоса вече настава хаос заради тях - просто е прекалено пренаселено. Но това със сигурност няма да спре милиардера по пътя към осъществяването на финалната му цел.

Друго обаче очевидно може да го спре. Тази седмица Мъск се оплака в любимия си Twitter, че мощната геомагнитна буря, която удари планетата преди дни, е станала причина за "смъртта" на 40 и 49-те изстреляни ден по-рано спътници на Starlink

Те са ударени от силната вълна преди да достигнат сигурно място в орбитата, което значи, че вече не са способни да функционират и се очаква да се самоунищожат в пламъци, когато повторно навлязат в земната атмосфера.

Това е най-голямата колективна загуба на спътници, произтичаща от едно геомагнитно събитие, отбелязват учени. И очевидно грешката е в SpaceX, които не са предвидили правилно силата на бурята, която бе ясно, че ще се разрази ден след планираното изстрелване, предава Reuters.

Starlink и защо сателитните чинии на Илон Мъск привличат котки и други животни

Защо сателитните чинии на Илон Мъск привличат котки

Отговорът е доста логичен

Според компанията, скоростта и тежестта на слънчевата буря са увеличили драстично атмосферната плътност на ниската орбитална височина на спътниците, създавайки интензивно триене или съпротивление, което унищожи 40 от тях. Е, явно следващият път ще внимават повече.