Към началото на декември 2021 г. броят на интернет сателитите на Илон Мъск и Starlink, циркулиращи в орбита над нас, достигна 1800, а все повече хора по земята се снабдяват със специалните чинии на компанията. 

SpaceX, Starlink и с какво е различна новата чиния за интернет

С какво е различна новата чиния на SpaceX и Starlink

В името на печалбите

Starlink вече пусна и втора тяхна версия, а покритието на космическия интернет се очаква да “огрее” и нашите ширини през настоящата година. 

Оказва се обаче, че чиниите са атрактивни не само за хората, живеещи в откъснати райони, където няма друг интернет, но и за някои животни, по-специално котките. 

Снимка 553545

Източник: Starlink

Наскоро в Twitter се появи снимка на пет котки, избрали чиния на Starlink като място за почивка. 

Логично би било да предположим, че чинията излъчва особени вълни, които привличат сензитивни животни каквито са котките, но истината е доста по-семпла. 

Това, което не знаехме за чиниите досега, е, че излъчват топлина, която особено през зимата е като магнит за животни от всякакъв характер, включително насекоми. 

Снимка 513206

Източник: Vimeo / SatTrackCam Leiden

От Futurism казват, че засега не е ясно дали има друга причина за афинитета на животните към устройството на Starlink, нито дали продължителната им близост може да доведе до рискове за здравето им. 

Илон Мъск, Starlink и как сателитите му ядосаха Китайската космическа агенция

Мъск ядоса и китайците

В Космоса стана пренаселено

Остава да се изясни и дали животните по някакъв начин пречат или ограничават сигнала, но предполагаме, че това ще стане ясно с времето, когато още повече потребители ще се присъединят към мрежата на Мъск.