По всички личи, че подкастите не са силната страна на Илон Мъск. Преди известно време милиардерът си навлече доста проблеми с решението си да дръпне от цигара с марихуана по време на разговор за подкаста на Джо Роган, а преди няколко дни отново разбуни духовете в друг запис.

В разговор с Лекс Фридман в подкаста "Artificial Intelligence" Мъск сподели амбициите си около проекта Neuralink, но настъпи определени хора със изявлението си, че възнамерява да лекува болести кaто аутизъм и шизофрения чрез мозъчни импланти.

Илон Мъск и NASA - какви проблеми си навлече заради една цигара

Как Мъск разгневи NASA

NASA започва проверки на SpaceX и Boeing

Грешката му в случая е, че аутизмът не се счита за болест, а по-скоро за особеност на личността, която много хора считат за част от идентичността си.

Обществото в интернет, разбира се, не пропусна да порицае Мъск, който добави, че Алцхаймер и Паркинсон също са сред болестите, срещу които Neuralink търси решения.

От думите на Мъск разбираме, че компанията му разработва импланти, които ще могат да елиминират тези заболявания веднъж завинаги, и ще бъдат от полза на хора с гръбначни и мозъчни увреждания.

Илюстрация на имплантите срещу шизофрения и аутизъм

Източник: YouTube / Neuralink

Илюстрация на имплантите срещу шизофрения и аутизъм

Вероятно става въпрос за нови импланти, различни от тези, които компанията представи по-рано тази година и тества в момента с маймуни.

Илон Мъск, Neuralink и мозъчните импланти, които ще ни превърнат в свръхчовеци

Илон Мъск ни превръща в свръхчовеци

Тестовете с хора ще започнат още догодина

Също като тях, имплантите срещу шизофрения и аутизъм ще могат да записват и стимулират активността на мозъка, и ще бъдат свързани към външен компютър.