Безброй въпроси и нужди, шум от бутафорни оръжия и за капак - чести и продължителни избухвания в неутешим плач. Тази неприятна картина е добре познато на всеки родител, особено ако децата са по-малки, защото те по-трудно разбират и правят компромис с желанията си.

Пандемията, децата, родителите и как им се отрази затварянето около COVID-19

2020 - годината, която промени децата ни

Какво научиха най-малките от пандемията

Поредните месеци на работа вкъщи и липса на социални контакти и при малки, и при големи, прави положението още по-тежко.

Но колкото и отчайваща да изглежда ситуацията, психолозите предлагат няколко класически тактики, които хем помагат на родителите да запазят самообладание, хем укротяват малчуганите.

Игнориране на дразнещото поведение

Любимият изпитан трик на доктор Катрин Пърлман, автор и на книгата Ignore It - в моментите, когато детето ни избухне, запазваме спокойствие и практикуваме тотално игнориране. По този начин едновременно спираме изблика си на нерви и ясно показваме, че подобни постъпки не са правилни.

Децата, възпитанието, неудобните въпроси и правилните отговори

Как да отговорим на неудобни детски въпроси

Като „Откъде идват децата“ и „Кого обичаш повече“

Доктор Пърлман съветва още да пренебрегнем всяка досадна и упорита проява на търсене на внимание, след като вече сме казали "не" на поредната неприемлива за нас молба. И обратното - обсипваме с внимание децата ни, когато покажат желаното от нас поведение.

Снимка 521517

Източник: iStock

Промяна в динамиката

Все пак, вероятно и рожбите ни са стресирани и притеснени и често дразнещото им поведение може да е свързано с търсене на успокоение. "Те искат да знаят, че въпреки сътресенията, всичко ще бъде наред, вие ще сте до тях, ще ги обичате и защитавате", казва Шели Давидоу, дългогодишна учителка и автор на Raising Stress-Proof Kids.

Снимка 521520

Източник: iStock

Отговорът на тази тяхна по-дълбока нужда, уточнява тя, вероятно ще потуши досадното им поведение. За целта съветва да отделим 20 минути, за да поиграем с тях и така и всички заедно да излезем от така наречената "динамика на създаване на стрес".

Снимка 521518

Източник: iStock

Емоционална проверка

Според психолога и доктор Трейси Л. Даниел, автор на Mindfulness for Children, когато сме "по-свързани с емоциите си", можем да направим по-добър избор по отношение на това как да реагираме в напрегнатите ситуации. И предлага следния метод:

Затваряме очи.

Поставяме едната ръка върху корема, а другата - върху сърцето.

Фокусираме се върху пулса, вдишванията и издишванията.

Анализираме усещанията в тялото.

И накрая - отваряме очи и отчитаме отново как се чувстваме.

Самоуспокоение

Тъй като нашата нервна система отчита момента, когато започваме да губим контрол над всяка заплаха или пречка, е важно "да уведомим тялото и ума ни, че сме в безопасност", казва Хънтър Кларк-Фийлдс, психолог и автор на Raising Good Humans.

Достатъчно е само да се усамотим за няколко минути и да си кажем: "Това не е спешно. Мога да се справя" или "Помагам на детето си".

Снимка 521524

Източник: iStock

"Техника на бърза съгласуваност"

Изследвания на института HeartMath показват, че щом се успокоим, сърцата на нашите деца също реагират физически на сърдечното ни състояние. Тоест, по същия начин. За да запазим самообладание, специалистите предлагат следния метод:

Фокусираме вниманието върху сърцето си.

Вдишваме и издишваме в продължение на шест секунди, малко по-бавно и по-дълбоко от обикновено.

Опитваме се да предизвикаме усещане за загриженост или благодарност за нещо или към някого.

Правим това в продължение на две минути. (Добре е да предложим и на децата да се присъединят към нас, за да се успокоим всички заедно и едновременно.)

Снимка 521519

Източник: iStock

Стойка с наведена глава

Краткото стоене с главата надолу помага на нервната система да се укроти, увеличава притока на кръв към мозъка и ни дава нова перспектива.

Какво е йога на смеха и какви са ползите от нея

Какво е йога на смеха и защо е заразна

Днес се практикува в над 5000 клуба

Добре познатите пози от йогата като "Дете", "Гледащо надолу куче" или стойката с повдигнати и опрени на стената крака вършат чудесна работа. А за да увеличим ефекта психолозите съветват да направим и пет-10 дълбоки вдишвания, напомнят от Healthline.