От Hyundai вече ясно заявиха амбициите и желанията си до 2030 г. да са сред първите три най-големи производители на електромобили в света.

Hyundai Motor Group и големите планове и инвестиции, с които ще гонят върха при електромобилите

Може ли Hyundai да бъде на върха при електромобилите

Смелите планове на корейците

И поне към момента с Ioniq 5 и Ioniq 6 тази цел изглежда наистина постижима. Особено като вземем предвид иновациите като системата e-Corner. Тя бе представена през януари, но едва сега я виждаме в действие в реални условия.

В специално видео е показана магията на e-Corner или по-точно казано как всяко едно от колелата се завърта на 90 градуса, за да направи паркирането лесно като детска игра, дори в най-тесните пространства.

На видеото се вижда как прототип на Ioniq 5 е снабден със системата, разработена от Hyundai Mobis, състояща се от спирачка, амортисьор и интегрирана електронна система. И така за успоредното паркиране е необходимо само да спрем срещу избраното място и благодарение на e-Corner автомобилът ще се паркира наподобявайки походката на рак.

Но не сме приключили с впечатляващите неща, защото благодарение на системата автомобилът може да се завърти на 180 градуса, като се регулират само задните колела. Или пък цяло завъртане на 360 градуса с помощта и на четирите колела, без да се заема повече от първоначалния отпечатък на автомобила, пише Car and Driver.

Тест драйв, Hyundai Ioniq 5, електромобилите и защо нищо не трябва да е на всяка цена

Hyundai Ioniq 5 - доказателството, че колите на ток могат да са революционни и класически

И защо нищо не трябва да е на всяка цена

Към момента не е сигурно дали Hyundai ще решат да вкарат в масово производство e-Corner, но поне такива изглеждат намеренията им. От Hyundai Mobis пък твърдят, че работят не само върху кормилното управление и спиране, но и върху иновации в сферата на електрификацията и свързаността, пише InsideEVs.