Няма спор, че сексът е добра идея по всяко време. Но най-често се случва да го практикуваме след вечеря и това определено може да ни изиграе лоша шега. Както някои храни подсилват либидото, така други могат да саботират палавите ни занимания. Ето защо е добре да ги избягваме, ако имаме подобни планове.

Колко секс е твърде много

Колко секс е твърде много

И "прекомерни" ли са повече от седем оргазма седмично

Бобови

Боб, леща, нахут и всички други храни от това семейство могат да доведат до стомашен дискомфорт и отделяне на газове, а това със сигурност е последното, което искаме, докато сме се развихрили в леглото.

Ефектът, който тези храни предизвикват в храносмилателната система се дължи на фибрите и захарите в техния състав, които са трудни за обработка. В процеса се включват специални бактерии, които предизвикват ферментация, а тя води до подуване и неудобни ситуации.

Снимка 575209

Източник: iStock

Кръстоцветни зеленчуци

Броколите, карфиолът, зелето и другите подобни е добре да избягваме преди секс по същата причина като бобовите. Те може да са пълни с полезни вещества и да е важно да присъстват в хранителния ни режим, но редом с витамините, минералите и фибрите в състава им са и глюкозинолати - естествени съединения, които съдържат сяра и, когато се усвоят, могат да произведат миришещ на сяра газ.

Лук и чесън

Те също съдържат серни съединения, които обаче се отделят при контакт с бактериите в устната кухина и така ни гарантират един не особен приятен дъх, който със сигурност няма да се хареса на партньора ни. 

Ефектът може да бъде и доста продължителен, защото в процеса на храносмилане страничните продукти като отделените серни съединения се абсорбират от кръвта и стигат чак до белите дробове, като впоследствие ги издишаме. Затова често и дъвката не може да ни спаси.

Снимка 601440

Източник: iStock

Въглехидрати

Тези, които се съдържат в храни като картофи, хляб и паста, са съставени от прости захари, водещи до резки пикове на кръвната захар и енергия в тялото. Те обаче не траят дълго, а след това се чувстваме много по-уморени от преди и определено няма да ни е до палави изпълнения. Ходи обяснявай, че е заради спагетите...

Червено месо

Не бива изцяло да го зачеркваме от менюто за романтичната вечеря, но е добре да изберем това, което е с по-малко съдържание на мазнини, защото те са трудна задача за храносмилателната система. Обработката им изисква голямо количество енергия и така е много вероятно да се почувстваме уморени, предава TheHealthy.

Снимка 595048

Източник: iStock

Пържени храни

Да, пържолата върви перфектно с пържени картофи, но и те не са особено добра идея. Всичко пържени е богато на мазнини, които е много възможно да предизвикат стомашен дискомфорт, киселини и дори диария. Затова ги заменяме с печени или задушени алтернативи.

Млечени продукти

Все по-голяма част от хората имат непоносимост към лактозата, която се изразява в различни симптоми като синдром на раздразненото дебело черво или киселини. Освен това млечните продукти са богати на мазнини, които, както вече разбрахме, могат да ни направят мързеливи и без енергия, а това е предпоставка за незадоволително представяне в леглото.

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Колкото по-късно започнем да правим секс, толкова по-голям ще е... мозъкът ни

Нова теория за еволюцията на човека

Напитки

Те вървят ръка за ръка с храната и трябва да внимаваме и с техния избор. Тези, които са с високо съдържание на захар, водят до храносмилателни проблеми. Добре е да избягваме и алкохола в по-големи количества, особено за мъжете, защото води до спад в нивата на тестостерона.