Космическият телескоп "Джеймс Уеб" притежава едни от най-съвременните инструменти и революционизира начина, по който учените изучават екзопланетите. А от ново проучване става ясно, че наскоро изследователите са го насочили към една доста любопитна планета - HD 189733 b.

Телескопът “Джеймс Уеб” на НАСА с впечатляващо откритие за екзопланетата K2-18 b

Ново впечатляващо откритие на НАСА в космоса

K2-18 b - една специална екзопланета

В доклада, публикуван в списание Nature, пише, че освен измерването на количеството въглероден диоксид, кислород, вода и тежки метали в атмосферата на екзопланетата, екипът е открил, че тя съдържа водороден сулфид, известен още като сероводород.

Той представлява токсичен и запалим безцветен газ, който се отделя от разлагаща се органична материя и вулканите, които са част от нашата планета Земя. За сероводорода обаче е известно също, че мирише и доста неприятно, като мнозина сравняват миризмата му с тази на развалени яйца.

Изследователите са подозирали, че сероводородът може да бъде открит на далечни газови гиганти, тъй като той присъства и в атмосферите на Юпитер и Уран. Въпреки това, той рядко е откриван извън Слънчевата система. Затова и откритото наличие на сероводород на HD 189733 b е важна стъпка в неговото намиране и на други планети, както и "по-доброто разбиране за това как се формират различни видове планети", както уточнява водещият автор на изследването - Гуангвей Фу, астрофизик от университета "Джон Хопкинс" в Мериленд.

Друго, което се знае за горещата екзопланета HD 189733 b е, че е разположена относително близо до Земята - на 64 светлинни години. Тя е газов гигант в съзвездието "Малка лисица", обикаля близо до звездата си и завършва една обиколка на всеки два дни. Затова и повърхността на екзопланетата може да достигне цели 925 градуса по Целзий, което е достатъчно горещо, за да стопи някои видове скали до магма.

Телескопът "Джеймс Уеб" на НАСА засне обект, който изненада учените

Това ли е най-голямата космическа загадка досега

Мистерията, която улови "Джеймс Уеб"

Заради високата температура и метеорологичните условия обаче, е много малко вероятно HD 189733 b да крие извънземен живот. Въпреки това, предвид наличието на сероводород, учените са обнадеждени, че подобна екзопланета може да поддържа някаква форма на извънземен живот. Затова и сега изследователите планират да използват космическия телескоп "Джеймс Уеб", с който да изследват подобни горещи гиганти, пише Live Science.